Economic

Brokerii suspecteaza BNR ca a intervenit in piata pentru a deprecia leul

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 520 vizualizări
Cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,9 bani, la 4,2375 lei/euro, dupa sase sedinte consecutive de apreciere continua a leului, insa dealerii suspecteaza

interventia indirecta a bancii centrale pentru a tempera deprecierea monedei nationale. In precedentele sase sesiuni, cursul a scazut cu 14,03 bani, de la nivelul maxim istoric de 4,3688 lei/euro, atins la 30 iunie. BNR a anuntat joi un curs de referinta de 4,2285 lei/euro. Leul s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul, rata de referinta urcind cu 0,71 bani, la 3,3485 lei/dolar. In sedinta anterioara, banca centrala a cotat dolarul la 3,3414 lei. Deprecierea leului a inceput inca de la deschidere, cind paritatea leu/euro a urcat spre 4,24 unitati, insa pe fondul unor volume reduse de tranzactionare. La debutul sedintei, bancile au afisat cotatii aproape de 4,23 lei/euro, nivel similar cu cel de la finele sesiunii de joi, cind euro era schimbat pentru 4,2280 - 4,2290 lei. Ulterior, cursul a inceput sa urce, iar in jurul orei 10:20, schimburile se perfectau la 4,2370 - 4,2400 lei/euro. Cu aproape 30 de minute inainte de ora 13:00, cind BNR anunta cursul de referinta, paritatea leu/euro a urcat la 4,2405 - 4,2410 unitati. De la acest moment, dealerii considera ca banca centrala a intervenit indirect in piata, prin vinzare de euro, pentru a tempera deprecierea leului. Astfel, cursul a revenit sub nivelul de 4,24 lei/euro, iar la ora 13:00 tranzactiile erau realizate la 4,2370 - 4,2380 lei/euro. "Dupa virful atins, in piata a inceput o anumita banca sa vinda euro. Credem ca BNR a intervenit prin aceasta banca pentru a tempera deprecierea leului. Se para ca BNR a vindut cam 70 - 80 milioane euro", a afirmat un dealer. El a adaugat ca monedele statelor din regiune se apreciau nesemnificativ in raport cu euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.