Economic

Guvernatorul bancii centrale din Cehia nu sustine trecerea la euro

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 549 vizualizări
Noul guvernator al bancii centrale din Cehia, Miroslav Singer, apreciaza ca incertitudinile care inconjoara zona euro, in contextul crizei datoriilor din Grecia, sint atit de mari incit nu are rost sa se ia in considerare adoptarea monedei unice europene, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Singer, numit in functie saptamina trecuta, considera ca problema datoriilor din Grecia si din alte state din zona euro si eforturile regiunii de a trece peste aceste dificultati demonstreaza ca sint necesare schimbari la nivelul institutiilor uniunii monetare si in cerintele pentru adoptarea euro. "Nu stiu de cit timp va fi nevoie pentru rezolvarea problemelor zonei euro. Sint prea multe scenarii pentru a putea aprecia daca aderarea va ajuta economia Cehiei", a afirmat oficialul. Cehiei, Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Poloniei si statelor baltice li se cere, ca o conditie la aderarea la Uniunea Europeana (UE), sa incerce sa adopte euro, insa nu le-a fost impus vreun termen pentru intrarea in zona euro, noteaza WSJ. Cehia nu a prezentat un calendar privitor la adoptarea monei unice europene. Pentru a respecta actualele reguli privind intrarea in zona euro, guvernul ceh trebuie sa reduca deficitul bugetar intr-un mod sustenabil. "In prezent este dificil sa fi un entuziast al zonei euro si sa te grabesti sa adopti euro. Regiunea trece prin cea mai grava criza din cei zece ani si jumatate de existenta", a afirmat Radomir Jac, analist la PPF Generali Asset Management. Pastrarea unei monede independente poate asigura autoritatilor nationale mai multe mijloace pentru a lupta contra problemelor economice. Unul dintre motivele pentru care Polonia a fost anul trecut singura tara din UE a carei economie a crescut a fost faptul ca zlotul s-a putut deprecia, ceea ce a facut mai atractive exporturile poloneze. Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare, insa Fondul Monetar International a recomandat Romaniei sa amine acest plan. Totodata, Comisia Europeana (CE) considera ca Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobinzilor pe termen lung, intimpinind insa si obstacole legislative. Polonia, pe de alta parte, a indicat ca stabilirea unui program pentru aderarea la zona euro nu mai este o prioritate, insa statul vrea sa adopte moneda unica dupa ce criza actuala va trece.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 21 ore, 9 minute, 55 secunde
Poate citeste si vesnicul Isarescu.Ma intreb de ce, iluminatul de la BNR, nu a iesit cu o declaratie publica in 2009 prin care sa atraga atentia ca legile economice nu tin cont de dorinta basescului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.