Economic

Lovituri dure pentru persoanele cu imprumuturi la banci

Ziarul de Vrancea
10 iul 2010 710 vizualizări
ING apreciaza ca BNR ar putea majora dobinda de politica monetara de la 6,25% la 7% la finele anului Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora dobinda de politica monetara in ultimele doua sedinte din acest an, din septembrie si noiembrie, de la 6,25% la 7% pe an, considera analistii ING Bank Romania.

"Credem ca in prima faza banca centrala va lupta impotriva majorarii inflatiei prin mentinerea ratelor de pe piata aproape sau peste nivelul dobinzii de politica monetara (in acest fel leul este protejat intr-o anumita masura de depreciere). In viitor, probabilitate unei majorari a dobinzii cheie inainte de finele anului ar putea deveni tot mai mare", se arata intr-un raport al ING Bank Romania. Analistii noteaza ca BNR a aratat, dupa sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, ca "va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute". "A lupta impotriva efectelor de runda a doua necesita de obicei majorarea dobinzii de politica monetare si/sau aprecierea monedei. Cuvintele nu sint suficiente in conditiile asteptarilor inflationiste ridicate si in care BNR a atins tinta de inflatie doar o data pina in prezent", se mai spune in raportul ING. Analistii arata ca, in mod normal, BNR se abtine de la a reactiona la socuri exceptionale, precum majorari de TVA, dar banca este "fortata" sa actioneze la majorarea asteptarilor inflationiste, a preturilor la alimente, la deprecierea leului sau la efectele de runda a doua din cresterea TVA, daca acestea sint semnificative. "Votul de la Curtea Constitutionala este un vot pentru o inflatie corectiva. Inflatia nemonetara nu necesita reactie din partea BNR. Daca am interveni, nu s-ar mai face corectia", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In luna iunie Curtea Constitutionala a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%. ING anticipeaza ca BNR va mentine dobinda de politica monetara la sedinta de pe 4 august, la 6,25% pe an, in conditiile in care nu vor disponibile datele privind evolutia inflatiei in iulie. "Pina la sfirsitul lunii septembrie ar trebui sa fie evident ca riscurile pentru inflatie sint ridicate astfel ca dobinda cheie ar putea fi majorata. Consideram ca exista o probabilitate semnificativa ca banca centrala sa fie suprinsa in mod pozitiv de impactul din TVA (...), dar in mod negativ de preturile la alimente, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. La sedinta de politica monetara a BNR din luna noiembrie ar trebui sa existe o noua majorare a dobinzii cheie", potrivit raportului ING Bank. Analistii considera ca majorarea inflatiei ar putea necesita fixarea unei tinte de inflatie pentru 2012 "rezonabila", in jur de 4-5%, comparativ cu cea de 3% stabilita pentru anul viitor. "BNR a explicat fixarea unor tinte de inflatie atit de joase prin planurile pentru adoptarea euro si controlul asteptarilor. Ultimul argument rezista inca (...), dar primul este prea slab in prezent si stabilirea unei tinte realiste ar majora creditbilitatea bancii centrale", se mai arata in studiul ING. ING a revizuit in urcare estimarea privind inflatia in acest an, de la 4,1% la 7%, si pentru 2011, de la 4,5% la 5,1%.


Dobinzi in crestere si la euro


Dobinda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare pe piata interbancara europeana, a atins ieri cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, la o zi dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobinda cheie la 1%, transmite Reuters. Bancile europene au rambursat saptamina trecuta BCE imprumuturi pe termen de un an in valoare de 442 miliarde de euro si au contractat un volum redus de credite pe termen mai scurt, astfel incit nivelul de lichiditati din sistem este scazut. Dobinda Euribor, care indica interesul bancilor pentru imprumuturi, a urcat la 0,822%, de la 0,810% in ziua precedenta, la cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii septembrie. Dobinzile pentru imprumuturi pe termen de o saptamina, sase luni si un an s-au majorat la rindul lor. Dobinzile interbancare au crescut ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona euro, odata cu scaderea increderii in soliditatea anumitor segmente ale sectorului bancar. Ratele Euribor sint stabilite zilnic de catre Federatia Bancara a Uniunii Europene, putin dupa ora 09:00 GMT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.