Economic

Guvernatorul BNR crede ca dobinzile la depozite sint prea generoase

Ziarul de Vrancea
9 iul 2010 682 vizualizări
Cele mai inalte dobinzi sint la depozitele pe temen scurt, de una sau trei luni, dar se plaseaza sub 8% Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca dobinzile platite de bancile comerciale la depozitele in lei sint destul de ridicate, chiar generoase, in pofida faptului ca BNR si FMI au convenit o proiectie de inflatie de 8% pentru finele anului.

"Dobinzile trebuie sa fie atit cit sint, destul de ridicate. Sint chiar prea generoase", a declarat ieri Isarescu, intrebat cit ar trebui sa fie ratele practicate de banci la depozitele in lei, daca inflatia pentru finele anului este prognozata la 8%. Cele mai inalte dobinzi sint la depozitele pe temen scurt, de una sau trei luni, dar se plaseaza sub 8%, ceea ce inseamna ca ratele sint real negative. Ieri, guvernatorul a invitat mai multi jurnalisti sa viziteze tezaurul bancii nationale. Isarescu a spus ca a procedat asa pentru a arata ca aurul exista si nu a fost scos din tara asa cum s-a zvonit de unele publicatii in ultima perioada. "Am chemat circa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasindu-i sa il atinga fizic si sa spuna «Este!», ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sint foarte periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementarilor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sint de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu.


"Cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgindi"


In ceea ce priveste inflatia, consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu considera ca prognoza de inflatie realizata de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorarii TVA, fara a fi luata in considerare componenta psihologica, care va limita semnificativ avansul preturilor, iar inflatia va fi mai jos de 8%. "Era normal ca la aceasta prognoza (BNR-FMI - n.r.) sa se faca o socoteala aritmetica. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA si s-a scazut la produsele unde nu a fost modificata. (...) Nu aveam cum sa aducem si considerente psihologice, care, dupa parerea mea, vor interveni puternic. TVA in sine, prin crestere, inhiba consumul si la aceasta se adauga scaderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O sa vedeti ca cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgindi", a spus joi consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu. Referindu-se la decizia Curtii Constitutionale de a declara taierea pensiilor ca neconstitutionala, Isarescu a spus ca aceasta a genereaza inflatie. "Curtea Constitutionala ar putea sa declare neconstitutionala si legea gravitatiei. Noi si in sistemul celalalt (n.r.-comunist) am invatat ca legile economice sint obiective", a spus guvernatorul BNR. El a reiterat ca inflatia produsa de majorarea TVA nu este un fenomen monetar, iar in aceste conditii nu este necesara o majorare a dobinzii de politica monetara. La inceputul acestei saptamini, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma ca banca centrala nu are cum sa acomodeze un prim val de crestere a preturilor, cauzat de majorarea TVA de la 19 la 24%, daca va monitoriza foarte atent eventuale ajustari ulterioare ale preturilor si nu va accepta un nou val de crestere. Viceguvernatorul a spus ca, in cazul unui al doilea val de crestere a preturilor, banca centrala va lua masuri, inclusiv prin cresterea dobinzii. Intrebat ce dobinzi ar trebui sa practice la lei bancile comerciale pentru a pastra in depozite economiile populatiei, care a aflat ca noua prognoza de inflatie este de 8%, Vasilescu a raspuns ca fiecare institutie de credit va stabili in raport cu conditiile din piata, evitind sa indemne catre o crestere a ratelor. El a aratat ca, desi prognoza ar putea indica o rata reala negativa a dobinzilor practicate de banci in acest moment, faptul ca inflatia finala va fi mai jos de 8% ar putea schimba lucrurile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 10 ore, 39 minute, 42 secunde
Cel care pt. unii mai parea un pol de stabilitate s-a senilizat si el. Bancile sunt totusi private, deci nu are nimic de spus guvernatorul BNR despre modul dansilor de a face afaceri. De ce nu se duce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.