Economic

Un nou imprumut in 2011 destinat consumului distruge viitorul Romaniei

Ziarul de Vrancea
8 iul 2010 552 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la RRA, ca a contracta un nou imprumut in 2011 de la FMI pentru consum ar reprezenta "solutia distrugerii viitorului Romaniei", el propunind ca, daca se mai imprumuta bani, acestia sa fie cheltuiti doar pentru autostrazi, diguri si cai ferate.

"Solutia distrugerii viitorului Romaniei, asta e solutia daca mai luam o data bani. Eu sint de acord sa mai luam bani in 2011 daca ii ducem numai in dezvoltare. Adica, propunerea mea publica este sa traim din ce producem, iar ce imprumutam sa cheltuim numai pentru dezvoltare, sa facem diguri, autostrazi. Noi de 12 ani imprumutam bani, adica avem bugete cu deficit si dedicam banii consumului", a declarat Traian Basescu. El a catalogat drept "criminal" gestul guvernarii PNL de a cheltui 3,2 miliarde din Fondul de Dezvoltare, rezultati din vinzarea BCR si a unor societati de distributie a electricitatii. De asemenea, el s-a declarat impotriva privatizarii societatilor din portofoliul statului, admitind ca ar fi de acord cu vinzarea a maximum 49% din actiunile detinute la companii, statul urmind sa ramina cu 51% din actiuni, iar banii rezultati sa nu fie folositi pentru consum, ci pentru autostrazi, cai ferate sau diguri. Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by,potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks. Presedintele a mai spus ca spera ca, de la 1 ianuarie, Guvernul sa nu majoreze din nou TVA, fara sa fi impozitat toate veniturile, inclusiv pensiile. "Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si alta varianta: impozitarea pensiilor, cota unica introdusa la pensii. Cred ca sintem intr-un cliseu. Eu nu spun ca pensionarii au venituri suficiente, dar, privind pe statisticile oficiale din 2007, saracia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar in zona celor tineri este de 37%. Cred ca a venit timpul sa iesim din clisee si din povesti", a declarat Basescu. Seful statului a mai explicat ca BNR "are si stiinta si resursele de a tine un curs de schimb acceptabil" atit pentru populatie, cit si pentru exportatori. "Banca Nationala, in mod cert, va tine un curs de schimb convenabil populatiei. Aici putem avea totala incredere ca Banca Nationala va tine un curs convenabil, atit populatiei, cit si exportatorilor", a declarat Traian Basescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.