Economic

Sub 3% din suprafata cultivata poate fi irigata

Ciprian Fânaru
8 iul 2010 542 vizualizări
Sistemele de irigatii au fost distruse dupa "89, iar din canalul Siret - Baragan au fost receptionati doar 5,7 km

Sub 3% din suprafata cultivabila a judetului poate fi irigata. Aceasta pentru ca in 20 de ani sistemul construit de comunisti a fost furat bucata cu bucata, iar infrastructura ramasa in urma s-a distrus. Dupa ce o parte din sistemul ruginit de irigatii a fost reparat, acum agricultorii nu mai primesc subventie pentru apa. Ei au decis sa se debranseze de la curentul electric punctele de irigatii. Sistemul de irigatii al judetului Vrancea a fost distrus in ultimele doua decenii. S-au furat de la vane pina la motoare, aproape orice a putut fi dus la fier vechi si transformat in bani. în timp ce in Vrancea 140.000 de hectare de teren arabil nu poate fi irigat, Romania si-a ingaduit luxul de a abandona lucrarile la o investitie strategica pentru agricultura regiunii, o investitie cazuta in uitare si degradare: canalul Siret "" Dunare. Cu toate ca aceasta constructie ar fi trebuit sa fie terminata anul acesta, doar 5,7 km de canal au fost receptionati. Din restul de 44,3 km ramasi de executat sint incepute lucrarile de terasamente si betonare pe 37 de km. Putini stiu ca acest proiect este unul dintre putinele care nu au il au drept artizan pe fostul dictator Nicolae Ceausescu. Proiectul a fost propus inca din secolul XIX si ar fi trebuit sa asigure apa pentru irigarea tuturor culturilor din Baragan. Romania ar fi putut avea astfel 700 de mii de hectare irigate. Primele acte oficiale privind investitia dateaza din anul 1912 si sint clasificate in arhive drept "Proiectul Davidescu". Acesta a fost preluat de autoritatile din perioada comunista, care l-au dezvoltat si au desenat primele schite. în prezent, potrivit studiului de fezabilitate al lucrarii, bugetul necesar este de 2 miliarde de euro. Durata de executie a lucrarilor este estimata la 10 ani, iar durata de viata a investitiei este de cel putin o suta de ani. Gratie specificului preponderent agricol al regiunii, lucrarea va fi amortizată in doar 14 ani. Potrivit cotidianului online recolta.eu, nu mai departe de luna mai a acestui an, ANIF Vrancea a finalizat o serie de lucrari de reabilitare a unor investitii referitoare la prevenirea inundatiilor, constructii de baraje, canale. Lucrarile de reabilitare au inceput sa fie realizate dupa ploile torentiale din 2005 si 2006. Investitia care va proteja terenurilor din zonele Virtescoiu, Cirligele, Dalhauti, Blidari, Budesti se intinde pe o suprafata de 4.000 de hectare. Este vorba de 96 de minibaraje noi si inca 23 de minibaraje pentru oprirea aluviunilor. Valoarea lucrarilor e de peste sase milioane de lei. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.