Economic

Restrictii mai dure la acordarea creditelor in valuta

Ziarul de Vrancea
6 iul 2010 559 vizualizări
"La nivelul normelor prudentiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente in ceea ce priveste valoarea creditului in raport cu valoarea garantiei in domeniul creditului in valuta , sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

BNR ar putea introduce in perioada urmatoare noi restrictii privind creditarea in valuta, cum ar fi raportul dintre valoarea finantarii si a garantiei sau gradul de provizionare aferent imprumuturilor in devize straine, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Da-i romanului mintea de apoi. Daca a trebuit sa trecem printr-o experienta mai putin placuta ca sa intelegem ce inseamna risc valutar, cel putin sa promovam aceasta idee. La nivelul normelor prudentiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente in ceea ce priveste valoarea creditului in raport cu valoarea garantiei in domeniul creditului in valuta. De asemenea, constituirea unor provizioane mai mari este posibil sa fie o solutie", a spus Isarescu, la finalul unui seminar privind creditarea in valuta organizat de Banca Nationala a Romaniei. El a lasat sa se inteleaga ca BNR nu are pregatite deja astfel de masuri, care ar trebui "cintarite cu mare atentie". "Din datele noastre se contureaza decizii si la nivel european, la nivelul BCE, dar nu numai. Problema creditului in valuta nu se limiteaza la nivelul Romaniei. Sintem pe undeva pe la mijloc, sint tari care trec si prin experiente mult mai grele in acest domeniu, tari din est, decit cele prin care a trecut Romania", a spus Isarescu. El a tinut sa precizeze ca mesajul conferintei privind creditarea in valuta nu reprezinta o neincredere in moneda nationala, prin reiterarea riscurilor valutare, ci mai degraba de incredere. "Fac aceasta precizare cu atit mai mult cu cit in perioada actuala evolutiile de pe piata valutara au reinflamat pasiunile, abordarile emotionale, si sa nu cumva sa se inteleaga ca noi vorbind despre limite prudentiale, nu administrative, in ceea ce priveste creditarea in valuta nu avem incredere in leu. Dimpotriva, vrem sa transmitem un semnal de incredere in moneda nationala", a adaugat oficialul BNR. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat ca problematica finantarii in valuta se afla pe agenda europeana, iar o abordare unitara, care sa includa si tarile de origine ale bancilor-mama ar putea fi mult mai eficienta.


Isarescu: Voi pastra grosul economiilor in lei


Guvernatorul a mai declarat ieri ca va pastra in continuare cea mai mare parte a economiilor in lei, avind incredere in moneda nationala, reducerea temporara a acestor plasamente fiind cauzata de rambursarea anticipata a unui credit. "Am vazut o informatie eronata, sint nevoit sa o corectez: Nici guvernatorul nu mai are incredere in leu in timp ce-si tine economisirile in valuta. Am incredere in leu. Am tinut si voi tine grosul economisirilor in lei. Faptul ca acum nu mai am economisiri in lei este o decizie din motive familiale, a trebuit sa rambursez un credit in lei si practic nu mai am economisiri in moneda nationala. Lucrul pare minor, dar stiu cum se poate imflama populatia daca se contureaza o asemenea idee. Bineinteles ca veniturile mele principale fiind in lei, acolo voi si economisi in viitor", a spus Isarescu.

TVR, invitata sa faca educatie financiara

Educatia financiara este un bun public, deci trebuie realizata de sectorul de stat, iar primul pilon ar trebui sa fie televiziunea publica, a spus, ieri, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. "Daca noi ne vom astepta sa vina privatul sa faca educatie financiara este o mare greseala", a spus Lazea, la seminarul "Educatia financiara a populatiei si serviciile financiare din Romania", organizat de Banca Mondiala si Institutul Bancar Roman. El a aratat ca educatia financiara ar trebui realizata de organisme publice precum TVR, BNR, sistemul educational, ANPC sau Consiliul Concurentei. Lazea a explicat ca Romania nu este "o tara de cititori de ziare", iar accentul trebuie pus pe televiziunea publica. "Nu numai ca accentul trebuie pus pe televiziune, ci trebuie pus pe televiziunea publica. Este practic singura institutie care poate sa livreze mesajul in toate zonele tarii. Primul pilon ar trebui sa fie televiziune publica", a declarat oficialul bancii centrale.


Inflatie de 8% la sfirsitul anului


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mai declarat ieri ca, potrivit celor mai recente evaluari, rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8%, cifra care va fi inscrisa in acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI. "Ultimele evaluari facute vineri si confirmate azi dimineata cu privire la efectele potentiale pe ansamblu ne arata ca dupa estimarea noastra la sfirsitul anului vom avea o rata a inflatiei undeva de 8%", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a mentionat ca, desi nu este ultima proiectie a BNR, cifra a fost transmisa Fondului Monetar International, intrucit reprezinta un criteriu care trebuie indeplinit in cadrul acordului cu institutia financiara internationala. "Avem o proiectie la nivelul cifrelor in jurul careia va trebui sa ne incadram, pentru ca reprezinta un criteriu", a aratat Isarescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.