Economic

Inca un an de recesiune

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 550 vizualizări
Economistul sef EFG Eurobank estimeaza ca Romania va reusi sa iasa din recesiune in al doilea semestru din 2011

Romania va iesi din recesiune in 2011, cel mai probabil in a doua jumatate a anului, considera economistul sef al grupului EFG Eurobank, Gikas Hardouvelis, apreciind ca autoritatile vor reusi sa gestioneze situatia pina la acel moment, intrucit criza este aproape de sfirsit. "Estimarea noastra este ca Romania va reusi sa iasa din criza in 2001, probabil in a doua parte a anului. Autoritatile trebuie sa fructifice fondurile europene si sa accelereze rata de absorbtie pentru a impusiona invetitiile publice, care vor fi implicit urmate de investitii private. De asmenea, trebuie sa dezvolte metode inteligente de a atrage capitalul privat in cadrul parteneraitelor public-private", a spus Harduovelis. Economistul sef al EFG Eurobank a aratat ca Romania, la fel ca si Grecia, si-a bazat modelul de crestere economica in ultimii zece ani pe expansiunea cererii agregate si a consumului intern, si ambele au nevoie acum, dupa criza, sa-si schimbe modelul de crestere, sa impulsionezi sectorul exporturilor si sa impulsioneze investitiile. "Romania a reusit sa depaseasca marea criza internationala din 2009, deci ar trebui sa fie capabila sa gestioneze situatia si acum, la finalul crizei. Cresterea Europei de Vest este mai redusa fata de cit ne asteptam, din cauza masurilor restirictive din aceasta zona, ceea ce ne va intirzia si pe noi, pe toti din Europa de Est. Exista mult spatiu de recuperare pentru Romania, care are resurse sa reuseasca ("¦) Prezenta noastra aici e strategica, credem in aceasta tara si de aceea sintem si vom ramine aici", a adaugat Hardouvelis. El crede ca in ciuda reactiei emotionale a pietelor, statele din UE au decis mult prea devreme sa intareasca politicile fiscale si sa-si limiteze chelutielile publice inainte ca revenirea economica sa reprezinte o certitudine.


FMI asteapta un semnal clar pentru un nou acord


Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by, potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks. "Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni, odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a declarat Franks, seful misiunii FMI in Romania. Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by. Franks a mai spus ca FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%. "In Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a tintei noastre de inflatie pentru acest an, ca urmare a cresterii TVA. Am majorat tinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel ca centrul bandei de fluctuatie va fi de 7,9%", a spus Franks.


Verde pentru transa a cincea


Board-ul FMI a aprobat, la sfirsitul saptaminii trecute, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmind sa intre cel mai probabil astazi in contul Bancii Nationale a Romaniei. "Consiliul Director a votat in unanimitate aprobarea celei de-a cincea transe pentru Romania. Semnalul este unul puternic de sustinere a reformelor din Romania care urmeaza sa fie implementate si de incredere in modul in care lucrurile se desfasoara. Board-ul a aprobat si derogarea ceruta de Romania privind tinta de arierate", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. El a aratat ca transa va fi eliberata cel mai probabil luni sau cel tirziu marti. Toti banii vor ajunge la BNR, pentru acoperirea deficitului de balanta, ceea ce reprezinta un alt semn de normalitate, pentru ca fondurile de la FMI ca regula acolo merg, a adaugat Tanasescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.