Economic

Inundatiile matura PIB-ul si umfla inflatia

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 437 vizualizări
Inundatiile severe care au avut loc recent in Romania afecteaza productia agricola si astfel ar putea contribui la cresterea inflatiei, odata cu majorarea TVA la 24% si cu deprecierea leului, dar si la scaderea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit unei analize ING.

"Pe linga cresterea TVA, inflatia ar putea aduce surprize, in sens crescator, incepind din august. PIB-ul ar trebui sa fie de asemenea afectat negativ. in prezent au loc inundatii severe in Romania, iar potrivit presei locale productia de griu ar putea avea de suferit din aceasta cauza. In plus, exista destule dovezi ca nu numai piata griului a fost afectata, ci productia agricola in general", se arata intr-o analiza ING. In contextul scaderii productiei agricole, Romania are la dispozitie optiunea importurilor, insa tinind cont de noua atitudine a BNR, importurile devin tot mai scumpe, noteaza analistii ING, referindu-se la faptul ca deprecierea leului ar putea fi dorita de banca centrala, care nu a intervenit in luna iunie pentru influentarea cursului monedei nationale. In plus, instabilitatea politica si majorarea TVA de la 19% la 24% vor avea un impact substantial asupra inflatiei, in sensul cresterii indicatorului, analistii ING considerind ca o noua taiere a dobinzii de politica monetara


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.