Economic

ANEIR: Deprecierea leului este temporara; Nu sintem fericiti, vrem stabilitate

Ziarul de Vrancea
1 iun 2010 382 vizualizări
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, considera ca deprecierea leului este temporara, intrucit nu sint motive pe termen mediu si scurt pentru mentinerea acestui nivel, si spune ca exportatorii nu sint fericiti pentru ca stabilitatea cursului este "singura ancora" de la inceputul crizei.

"Eu sint sigur ca este o depreciere de moment (...). Teoretic ar trebui sa fim fericiti ca a crescut cursul, dar nu sintem pentru ca am avut experiente in trecut cind cresterile de curs au creat un entuziasm in rindul exportatorilor, care au inceput sa semneze contracte cu speranta ca vor si incasa bani multi, iar cind a fost sa incaseze ("¦) au constatat ca intre timp leul s-a apreciat si din cauza evolutiilor de curs am pierdut cam 7.000 de firme in ultimii doi ani", a spus Ionescu la un seminar economic. El a precizat ca nu pledeaza pentru "aceasta depreciere atit de voioasa" a leului, pentru ca nu considera ca exista motive pe termen mediu si lung pentru acest curs. Totodata, Ionescu a aratat ca nu este de acord cu o evolutie brusca a cursului, ci cu un nivel de 4,1 "" 4,3 lei/euro, cu variatii temporare de ambele extreme ale intervalului. Referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,3688 lei/euro, in crestere cu 1,65 bani fata de nivelul de marti, de 4,3523 lei/euro, desi leul s-a apreciat in prima parte a sedintei interbancare de miercuri fata de nivelul de la inchiderea precedenta. Astfel, cursul de referinta a atins un record absolut pentru a treia zi consecutiv. Pentru dolarul american, banca centrala a afisat un curs de schimb de 3,5617 lei/dolar, in scadere cu 0,8 bani fata de cea de marti, de 3,5697 lei/dolar. Moneda nationala s-a apreciat, in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, ca urmare a vinzarilor de euro realizate de jucatorii straini, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pietele valutare din regiune, dupa ce dupa ce marti seara paritatea a urcat pina la 4,4010 lei/euro, nivel maxim istoric. Primele tranzactii de miercuri au fost realizate la un curs de 4,3860 - 4,3890 lei/euro, iar in prima ora de transfer, cotatiile au coborit treptat pina la 4,3620 - 4,3650 lei/euro. in jurul orei 10:00 se situau la 4,3635 - 4,3655 lei/euro. Ulterior, paritatea a continuat sa scada, si a atins un minim de 4,3500 - 4,3520 lei/euro. La jumatatea zilei, bancile comerciale cotau euro la 4,3685 - 4,3695 lei, evolutia leului nefiind influentata de decizia BNR de mentinere a ratei dobinzii de politica monetara la 6,25%, nivel minim istoric.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.