Economic

Cota unica va fi majorata sau va disparea incepind de anul viitor

Ziarul de Vrancea
30 iun 2010 659 vizualizări
"Cred ca tot sistemul de taxe si impozite trebuie regindit pentru 2011 , sustine Sebastian Vladescu, ministrul de Finante

Modificarea cotei unice sau trecerea la un sistem pentru impozitare progresiva a veniturilor reprezinta o varianta de lucru pentru elaborarea bugetului pentru 2011, a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Cred ca tot sistemul de taxe si impozite trebuie regindit pentru 2011. Deocamdata, elaboram optiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie sa decida in acord cu partenerii sociali, pentru ca e nevoie de consens. (...) Din punctul meu de vedere, subiectul cota unica este deschis", a spus Vladescu. El a punctat ca, in ceea ce priveste TVA, optiunile sint inchise, intrucit nu poate fi luata in calcul o noua majorare a acestei taxe. Oficialul MFP a precizat ca in prezent se lucreaza la un nou sistem de impozitare a proprietatilor, fiind analizate inclusiv bazele de stabilire a cotelor de impunere, mai ales ca in Romania nu exista un sistem de evaluare. "Trebuie sa regindim sistemul de impozitare a proprietatilor, fara sa uitam ca exista o baza mare de cetateni care nu isi permite sa plateasca impozite pe proprietate foarte mari. Probabil ca nu vor exista majorari pentru marea masa, pentru cineva care, de exemplu, locuieste in doua-trei camere la bloc si are venituri mici. Cresterile vor fi pentru cei cu numar mare de proprietati sau cu proprietati consistente", a spus Vladescu. El a precizat ca elaborarea bugetului pe 2011 va incepe cel mai probabil in luna august, dupa ce vor fi conveniti indicatorii pentru urmatorii ani cu expertii FMI si vor incepe discutiile privind strategia fiscala cu noul consiliu fiscal, care va fi definitivat saptamina viitoare. Vladescu a reamintit ca prin intelegere cu FMI vor fi disponibilizati pina la finele anului 70.000 de bugetari, dar a adaugat ca fiecare institutie si autoritate va face propria evaluare a schemei de personal, iar autoritatile locale vor intra pe standardele de cost si de personal. Potrivit oficialului MFP, Ordonanta de Urgenta privind normele de cheltuieli ale administratiei locale va fi aprobata saptamina viitoare. Pe de alta parte, Vladescu a afirmat ca impozitul minim trebuie eliminat, intrucit nu reprezinta o solutie viabila, insa nu a precizat cind va fi adoptata aceasta decizie. "Impozitul minim trebuie eliminat, pentru ca nu este o solutie", a declarat Vladescu. La discutiile avute vineri seara cu reprezentantii FMI pentru mentinerea deficitului in limita convenita a existat o varianta in care TVA urma sa urce de la 19 la 25%, concomitent cu eliminarea impozitului minim. Ulterior, Guvernul a decis sa creasca TVA de la 19 la 24% si sa mentina impozitul minim.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.