Economic

Leul se da in montagne-russe

Ziarul de Vrancea
30 iun 2010 529 vizualizări
Cursul de schimb leu/euro a debutat ieri pe o tendinta pronuntata de depreciere a revenit ulterior pe crestere si a incheiat ziua va un nivel record de 4,4 lei pentru un euro u referinta stabilita de BNR a fost de 4,3523 lei/euro

Moneda nationala a inregistrat variatii semnificative pe parcursul sedintei interbancare de ieri, consemnind in prima parte a zilei o tendinta pronuntata de depreciere, urmata de un interval in care s-a apreciat, pentru ca spre finele sesiunii cursul sa depaseasca nivelul de 4,4 lei/euro, un nou maxim absolut. In jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,3845 - 4,3875 lei/euro, peste nivelul de la sfirsitul sesiunii anterioare, de 4,3750 - 4,3780 lei/euro. Ulterior, cursul a continuat sa urce, la un maxim de 4,4010 lei/euro, influentat de scaderea burselor americane si dupa anuntul potrivit caruia indicele privind increderea consumatorilor americani a scazut mai mult decit asteptari, pe fondul temerilor legate de evolutia pietei muncii. Valutele din regiune si-au accentuat si ele pierderile in fata euro, afisind scaderi de circa 0,7%. In jurul orei 17:10, bancile cotau euro la 4,3935 - 4,3950 lei. Referinta publicata de BNR pentru euro a urcat la un nou record istoric, de 4,3523 lei/euro, iar paritatea pentru dolar a depasit de asemenea ultimul nivel maxim absolut, ajungind la 3,5697 lei/dolar. Astfel, comparativ cu rata oficiala de luni, de 4,3257 lei/euro, care a reprezentat de asemenea un nivel maxim absolut de la introducerea monedei unice europene, cursul de marti a fost cu 2,66 bani mai mare. Rata oficiala pentru dolar este cu 7,01 bani mai mare fata de nivelul din sesiunea anterioara, de 3,4996 lei/dolar.


Societe Generale recomanda vinzarea euro contra leu


Societe Generale, proprietarul BRD, recomanda pozitii scurte pe euro/leu, respectiv vinzarea detinerilor in moneda europeana contra celei romanesti, cu un curs tinta de 4,2 lei/euro. "Nivelul actual este foarte atractiv - maxim istoric (...) Riscurile sint limitate de probabilitatea ridicata ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a preveni o noua depreciere a leului. Mai mult, ne asteptam ca turbulentele politice actuale sa se restringa, cel putin temporar, si ca programul cu FMI sa fie reluat", se arata intr-o analiza a SocGen. Analistii bancii franceze anticipeaza ca Banca Nationala va pastra dobinda de politica monetara la 6,25% in sedinta de miercuri si estimeaza ca rata va scadea in urmatoarele luni, pina la 5,5%, odata cu disparitia incertitudinilor actuale. Presiunile inflationiste provocate de majorarea TVA de la 19% la 24% vor fi cel mai probabil compensate de cererea interna slaba.


ING vede un curs cuprins intre 4,3 si 4,5 lei/euro


ING Bank estimeaza un curs de 4,3 lei/euro in trimestrul al treilea al acestui an, iar rata de schimb valutar nu ar trebui sa depaseasca 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care, de altfel, este asteptata interventia BNR. "Nu credem ca strategia de protejare a leului a fost complet pusa deoparte, din moment ce stabilitatea financiara ramine o chestiune importanta. Totusi, tinind cont de activitatea economica slaba si de nevoile masive de finantare ale Ministerului Finantelor, consideram ca banca centrala permite ceva spatiu de manevra pentru leu. In mod ironic, o astfel de strategie ar putea necesita o interventie foarte hotarita pe piata valutara in curind, taind asteptarile de depreciere. O astfel de masura ar putea avea loc in zona 4,4-4,5 lei/euro, pe care o vedem de altfel ca virf", se arata intr-o analiza ING. Analistii institutiei de credit observa ca, in timp ce populatia "s-a speriat" si cumpara masiv euro, companiile nu sint inca ingrijorate. "Daca si acestea decid sa cumpere euro, atunci interventia (BNR) ar deveni aproape obligatorie", anticipeaza ING Bank. Institutia de credit noteaza ca miscarile recente din piata, inclusiv consecinte ale majorarii TVA la 24%, sint de obicei urmate de o interventie BNR, chaiar daca banca a dat pina acum semnale ca situatia este sub control si nu pare sa fi intervenit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.