Economic

Reducerea dobinzilor la creditele in lei va fi frinata

Ziarul de Vrancea
29 iun 2010 512 vizualizări
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va mentine miercuri dobinda de politica monetara la 6,25%, intrucit continuarea relaxarii politicii monetare nu mai este posibila din cauza presiunilor inflationiste generate de majorarea TVA la 24%, considera majoritatea analistilor.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobinda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%. Asfel, BNR a continuat si in acest an relaxarea politicii monetare, proces inceput in 2009, cind a redus dobinda cu 2,25 puncte procentuale si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit. Analistii anticipeaza mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta, dar si-au schimbat opiniile privind evolutia dobinzii de politica monetara in acest an. Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, este singurul analist care estimeaza ca banca centrala va mai cobori miercuri dobinda cu 0,25 puncte, la 6%, si o va mentine la acest nivel pentru restul anului. "Am avut in vedere posibilitatea ca rata de politica monetara sa scada sub 6% la finalul acestui an. Decizia de majorare a TVA anuleaza, cel putin teoretic, acest scenariu. Astfel, probabil ca se va proceda la o singura reducere, acum (miercuri -n.r.), de 25 puncte de baza", a spus Libocor. El a mentionat ca in cazul BNR obiectivul este asigurarea stabilitatii preturilor, iar instrumentele principale sint rata de dobinda si cursul de schimb. Economistii-sefi de la BCR, ING Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank anticipeaza ca BNR va mentine miercuri dobinda de politica monetara la 6,25% si considera ca nu mai exista sanse ca tinta de inflatie stabilita pentru acest an, de 3,5% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual sa fie atinsa. "Miercuri este o alta decizie foarte foarte dificila pentru BNR. Daca nu ar fi fost aceasta majorare de TVA as fi anticipat o scadere a dobinzii de politica cu 0,25 puncte procentuale, ultima din acest an. Decizia de majorare a TVA schimba lucrurile si in niciun caz nu cred ca se va mai pune problema reducerii dobinzii, ci a mentinerii", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Mai mult, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca dobinda de politica monetara va fi mentinuta la 6,25% pina la finele acestui an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.