Economic

Care vor fi efectele majorarii TVA la 24%

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 913 vizualizări
Economistii se astepata la o crestere generalizata a preturilor, la contractia economiei si slabirea monedei nationale

Guvernul a decis cresterea TVA de la 19% la 24%, fara a majora si cota unica de impozitare, urmind totodata sa ceara Parlamentului sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale. Propunerea de majorare a TVA va fi trimisa FMI, care urmeaza sa se reuneasca cel mai probabil miercuri in board pentru a lua o decizie in privinta acordarii transei de imprumut. Informatiile au fost confirmate de catre premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern, care a precizat ca majorarea TVA va fi aplicata de la 1 iulie. "Nu aveam o solutie mai buna din perspectiva deciziei Curtii Constitutionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Bancii Nationale pentru a tine sub control inflatia si cursul euro-leu", a spus Boc. El a aratat ca majorarea TVA este singura decizie Guvernului, fara eventuale cresteri ale cotelor CAS si impozitarea suplimentara a pensiilor. Guvernul va insista totodata ca Parlamentul sa opereze modificarile la legile privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale pina la sfirsitul actualei sesiuni parlamentare, astfel incit aceste masuri sa poata fi aplicate de la 1 iulie. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu sustica ca majorarea a fost deja agreata cu Fondul Monetar International si asigura pina la sfirsitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permitind Romaniei sa se incadreze in tinta de deficit de 6,8% din PIB. El a aratat ca, in actualele conditii, prognoza pentru acest an a PIB si a inflatiei va trebui modificata. "Ideea ca ar exista alternative, ca reducerea cheltuielilor materiale si de capital, este absolut absurda", a adaugat Vladescu.


Scade drastic puterea de cumparare


Deprecierea leului din cauza unei inflații mari este un pericol, iar, in mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflația la 10-12%, deși acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna "mot-a-mot" in practica, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflației. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflație de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflației cu inca doua procente, din cauza panicii, lacomiei comercianților, etc", a spus Vasilescu. El a subliniat ca in practica nu este obligatoriu ca teoria sa fie urmata "mot-a-mot". "Exista multe puncte care pot interveni pentru ca inflația sa nu creasca așa de mult, dar nu este posibil sa nu creasca deloc", a aratat Vasilescu. Printre factorii care pot determina un avans mai redus al inflației, in practica comparativ cu teoria, oficialul BNR a mentionat nevoia de o presiune sociala, mai exact de o dezbatere corecta, cinstita și in termeni economici a problemei, nu de "visuri romantice". Totodata, el a aratat ca restructurarea economiei nu s-a realizat inca, in afara de anumite reduceri salariale și de personal. Pe de alta partea, analiștii economici cred ca majorarea TVA va determina creșterea ratei inflației la 7-8% in acest an și o contracție a economiei peste așteptarile actuale, au declarat analiștii economici. "Majorarea TVA la 24% va avea un impact semnificativ asupra evoluției economiei și ratei inflației. Inflația se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuala", a explicat economistul-șef al UniCredit Țiriac Bank, Rozalia Pal. Ea a precizat ca accelerarea inflației va diminua foarte mult marja de manevra a BNR, in contextul in care banca centrala vrea sa incurajeze activitatea de creditare, dar are ca principal focus stabilitatea prețurilor. "Impactul majorarii TVA asupra inflației ar putea fi mai redus in cazul in care impactul nu este transmis intergral consumatorilor sau daca vor exista excepții de la aplicarea creșterii", a spus Pal. La rindul sau, economistul-șef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca este de așteptat ca masura de creștere a TVA sa duca inflația la 6-7%, ceea ce in mod evident va afecta semnificativ puterea de cumparare a romanilor. Mai mult, Chidesciuc a aratat ca masura va determina o contracție a economiei mai mare decit cea anticipata in prezent, de 1,4%.


Transele de la FMI vin pe 1 sau 2 iulie


Romania va primi transa de la Fondul Monetar International (FMI) pe 1 sau 2 iulie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "E stabilit deja. FMI primește azi documentele. Tranșa o vom primi pe 1 sau 2 iulie. Intra in board pe 30 iunie sau pe 1 cel mai tirziu", a spus Vladescu. El a adaugat ca cifrele agreate cu FMI acopera diferenta de deficit. "Cifrele agreate azi-noapte cu FMI acopera diferența de deficit intre 9,1% și 6,8%. In acest moment avem un acord pe masurile care sint luate, documentele au plecat la Washington. Ele intra in circuitul normal, vor intra și in circuitul UE", a aratat Vladescu. Ministrul considera ca in momentul in care fondul va elibera a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro, pietele vor reactiona pozitiv, atit cea monetara, cit si cea de capital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 3 ore, 56 minute, 22 secunde
Pe termen mediu nu vor creste preturile. E suficient ca pretul de baza sa fie scazut cu 4,8% pt. ca aceasta crestere de TVA sa fie compensata. Comerciantii trebuie sa mentina preturile la raft si sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.