Economic

Cresterea TVA la 24% in locul scaderii pensiilor cu 15%

Ziarul de Vrancea
26 iun 2010 754 vizualizări
Curtea Constitutionala a declarat legea privind diminuarea pensiilor ca fiind neconstitutionala

Pensiile nu vor mai fi reduse cu 15%. Asta au hotarit ieri magistratii Curtii Constitutionale (CC) care au decis ca legea privind diminuarea pensiilor este neconstitutionala. In ceea ce priveste legea de taiere a salariilor bugetarilor Curtea a apreciat ca actul normativ care reglementeaza taierea acestora respecta Constitutia, astfel ca aceasta masura ramine in vigoare. De asemenea, Curtea a mai hotarit ca pensiile speciale pot fi recalculate, cu exceptia celor care ii privesc pe magistrati corp din care fac parte si membrii CC. Premierul Emil Boc a spus ieri ca in urma hotaririlor Executivul nu va putea respecta deficitul bugetar si din aceasa cauza este nevoie de un nou pachet de auteritate. Mentinerea pensiilor la nivelul actual inseamna cheltuieli ce trebuie suportate de buget in suma de 1,3% din PIB, adica aproximativ 1,5 miliarde de euro. Boc nu a precizat ce masuri urmareste sa implementeze, dar cel mai probabil va recurge la majorarea TVA, de la 19% cit este in prezent ori la o cota de 22% ori la 24%. Voci din piata vorbesc despre cresterea si altor taxe, cum ar fi cota unica, dar daca va fi adoptata o astfel de masura atunci veniturilor bugetarilor vor fi lovite de doua ori. Cresterea taxelor este sigura, daca luam in calcul faptul ca autoritatle s-au angajat in fata FMI sa procedeze astfel printr-un document oficial. "Punerea in aplicare a masurilor (inclusiv cu o hotarir favorabila emisa de catre Curtea Constitutionala in ceea ce priveste constitutionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli si a masurilor de largire a bazelor de impozitare va constitui actiune prealabila pentru finalizarea evaluarii. De asemenea, in urmatoarele luni vom lua masuri suplimentare de reducere a numarului de angajati in sectorul public. Daca aceste masuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge tinta de deficit pentru acest an, vom lua masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a impozitelor si taxelor, in functie de necesitati", se arata in scrisoarea de intentie suplimentara trimisa de autoritati directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.


Scade puterea de cumparare, creste inflatia si somajul


Cresterea TVA si a cotei unice de impozitare ar conduce la majorarea preturilor in toate domeniile economiei, la scaderea puterii de cumparare, la inflatie si la cresterea somajului, au declarat oamenii de afaceri si reprezentantii patronatelor. "Toate cotele si taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA si a cotei unice va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, la scaderea vinzarilor, astfel ca va creste somajul", spune Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks. Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede ca majorarea TVA si a cotei unice va face ca "toata lumea" sa aiba de suferit. "Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Daca s-ar mari acum, ar fi o catastrofa pentru economie. Ar fi o frina pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", a adaugat Anastasiu. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), Dragos Frumosu, considera ca aceste masuri ar putea diminua piata produselor alimentare cu pina la 40%. El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.


Nu vom mai primi banii de la FMI


Decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15% va intirzia eliberarea transelor de doua miliarde euro din acordul incheiat cu FMI si Uniunea Europeana (UE) si ar putea afecta capacitatea de finantare pe termen scurt a tarii, potrivit unei analize Reuters. Chiar daca se asteapta ca decizia sa creasca presiunea asupra activelor din Romania si Ungaria, ambele cu acorduri de finantare similare incheiate cu Fondul Monetar International (FMI) si UE, cu valori de cite 20 de miliarde de euro fiecare, economistii considera ca Bucurestiul nu va intra in incapacitate de plata. Economistul Barclays Capital Daniel Hewitt considera ca o majorare cu trei puncte procentuale a Taxei pe Valoare Adaugata ar putea compensa diferenta rezultata prin anularea de catre Curte a reducerii pensiilor. O astfel de masura a fost ceruta si de FMI. "Luarea in discutie de catre FMI, programata pentru 28 iunie, va fi intirziata cu siguranta", a spus Hewitt.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.