Economic

In sase ani, numarul romanilor cu firme in Italia a urcat de zece ori

Ziarul de Vrancea
25 iun 2010 473 vizualizări
Romanii reprezinta al doilea grup de intreprinzatori straini in Italia

Peste 28.000 de romani erau, in 2009, titulari de firme in Italia, numarul lor crescind de aproape zece ori comparativ cu anul 2003, romanii reprezentind al doilea grup de intreprinzatori straini in Italia, rezulta dintr-un raport de cercetare, prezentat joi de Caritas Romania. Din raportul de cercetare "Romanii din Italia intre respingere si acceptare" rezulta ca la jumatatea anului trecut 28.580 de romani erau titulari de firme in Italia, numai in 2007 acestia infiintind peste 9.000 de firme, tendinta care a continuat si in 2008, in conditiile in care in anul 2003 erau 2.909 de firme apartinind unor cetateni romani. Documentul arata ca majoritatea romanilor ajung sa aiba o afacere proprie numai dupa citiva ani de munca ca angajati in interiorul unei firme, valorificind economiile acumulate, de obicei fara a recurge la imprumuturi. Domeniile in care cei mai multi dintre romani au inceput activitati antreprenoriale sint: constructiile (80,5 la suta), comertul (5,5 la suta), manufactura (4,9 la suta) si transporturi (2,1 la suta). "Daca se analizeaza mai atent principalele sectoare in care cetatenii romani au inceput activitati antreprenoriale se descopera ca in multe cazuri, ceea ce a sporit activitatea autonoma a fost subcontractarea masiva din partea marilor companii. Nu este exclus ca uneori pozitia de antreprenor poate reprezenta o forma de camuflare temporara a situatiei de somaj", se mai arata in raport. Initiatorii raportului au mai aratat ca romanii, ca si alte grupuri nationale, raspund nevoii care exista pe piata muncii italiene si nu urmaresc propriile "vocatii profesionale" pe baza etnica. "Romanii in mod particular sint foarte apreciati in sectorul constructiilor deoarece accepta regulile acestui sector care presupune o anumita mobilitate", se mai arata in document. De altfel, imigrantii reprezinta doua treimi din cererea de forta de munca din Italia, iar romanii se afla pe primul loc, in perioada 2005 - 2008 numarul angajatilor romani triplindu-se, de la 245.000 la 674.000. "Apogeul a fost reprezentat de trecerea din 2006 in 2007 cind s-a asistat la o dublare propriu-zisa, chiar daca in mare masura a fost vorba de persoane care se aflau deja pe teritoriul Italiei si care au aparut datorita normativei mai favorabile intrata in vigoare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", se arata in raport. In colectivitatea romaneasca a crescut in mod special numarul barbatilor (de la 51,7 la suta in 2006 la 53,2 la suta in 2008), 70.000 dintre ei beneficiind de masurile de plasare in sectorul constructiilor, chiar daca a scazut numarul orelor lucrate si a crescut munca de tip part-time, semn al raspindirii muncii "la gri". Din datele centralizate mai rezulta ca cel putin un sfert dintre femeile romance lucreaza in asistenta familiala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.