Economic

Salariile pot urca cu 7% daca sint concediati 70.000 de bugetari

Ziarul de Vrancea
25 iun 2010 518 vizualizări
Autoritatile s-au angajat sa reduca numarul angajatilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane

Salariile bugetarilor ar putea creste anul viitor cu 7% in medie pe tot sectorul public, in conditiile in care vor fi concediati 70.000 de angajati si nu se va renunta la al 13-lea salariu, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Pe de alta parte, ministrul a precizat, ca, in prezent, numarul de salariati avut in vedere sa plece din sistemul bugetar este de peste 100.000 de persoane. "Probabil ca discutam despre citeva zeci de mii de oameni din administratia locala. De asemenea, discutam de citeva zeci de mii de oameni din administratia centrala", spus Vladescu. El a amintit ca autoritatile s-au angajat sa reduca numarul angajatilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane, respectiv cu 70.000 de persoane, cheltuielile salariale aferente acestor angajati pentru anul viitor fiind de 39 de miliarde de lei. "Cresterea posibila medie pe tot sectorul, daca reducerea e de 70.000 si nu se renunta la al 13-lea salariu", a spus Vladescu, intrebat daca in urma calculelor reiese ca anul viitor este posibila o crestere de 7% a salariilor angajatilor din sistemul public. Autoritatile au anuntat un program de reducere a cheltuielilor, care prevede atit diminuarea personalului bugetar cit si reducerea salariilor din sectorul public, cu 25%, si a pensiilor, cu 15%.


"Niciodata. Aceasta discutie, va rog eu frumos"


Sebastian Vladescu a mai declarat ca discutiile privind finantarea unor cheltuieli bugetare din rezerva BNR nu ar trebui sa existe, o astfel de operatiune fiind una dintre cele mai periculoase pe care Romania le-ar putea face. "Niciodata. Aceasta discutie, va rog eu frumos, nici macar nu ar trebui sa va treaca prin cap. A afecta rezerva BNR ca sa luam bani pentru cheltuieli este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care Romania ar putea sa le faca in acest moment", a spus Vladescu. El a aratat ca niciun stat nu a apelat la rezerva bancii centrale pentru finantarea cheltuielilor, precizind ca in cazul Poloniei autoritatile au folosit bani de la rezerva fiscala, nu de la cea a Bancii Nationale. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamina trecuta, ca rezerva valutara asigura stabilitatea financiara, precum si stabilitatea cursului de schimb. "Notiunea aceasta de stabilitate pare un dat, dar e la fel ca sanatatea, incepi sa iti dai seama ce importanta e cind n-o mai ai", a spus Isarescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.