Economic

Iata ce impozite ne-a mai pregatit Guvernul

Ziarul de Vrancea
24 iun 2010 778 vizualizări
In sedinta de Guvern de ieri a fost adoptata ordonanta care extinde baza de impozitare de la 1 iulie Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe si impozite, a fost adoptata de Guvern in sedinta de ieri.

Conform proiectului, tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate incepind cu drepturile aferente lunii iulie 2010. Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul cistigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv. Incepind cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat. Proprietarii de mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligati sa achite, pina la 30 septembrie, "o taxa de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, in cuantum cuprins intre 50% si 200% din impozit, taxare prin care statul vrea sa obtina 31 milioane lei in 2010. Proiectul de act normativ include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali. In acelasi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16% doar pe dobinda calculata de la aceasta data pina la scadenta. Incepind cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobinzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sint la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.


Cum vor fi taxate veniturile din activitati independente


Persoanele care au venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale individuale, similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%, dar numai pentru sumele incasate care echivaleaza cu cinci salarii medii brute pe an, respectiv 10.000 de lei. "La veniturile din drepturi de autor am introdus obligatii de plata ale contributiilor individuale, care se aplica la o suma limitata la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt stabilite in proiectul bugetului de stat", a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Potrivit oficialului MFP, beneficiarii de venituri independente vor achita contributiile de asigurari sociale de stat care revin angajatilor, respectiv 10,5%, contributiile de asigurari de sanatate - 5,5% si contributiile de asigurari de somaj - 0,5%. El a exemplificat ca pentru suma maxima la care se aplica CAS, de 10.000 de lei, taxele suplimentare platite de beneficiar se vor ridica la 1.500 - 1.600 de lei. Tot din luna iulie, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent. Astfel, cota de impozit pe venitul brut va urca de la aproximativ 10% la 12,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.