Economic

Ne batem cu Bulgaria pentru ultimul loc in Europa in topul dupa PIB

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 505 vizualizări
Croatia si Turcia, prima pe cale sa intre in UE, a doua inca in fazele preliminare ale procesului de aderare, depasesc Romania ca nivel de trai

Romania continua sa ocupe penultimul loc in UE dupa Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la standardul puterii de cumparare, cu 45% din media Uniunii, mai putin decit in tari care inca nu au aderat, precum Croatia si Turcia, se arata intr-un comunicat prezentat luni de Eurostat. Singurul stat membru mai sarac este Bulgaria, cu 41% din medie. Croatia si Turcia, prima pe cale sa intre in UE, a doua inca in fazele preliminare ale procesului de aderare, depasesc Romania ca nivel de trai dupa acest indicator, cu 64%, respectiv 46% din media UE. Muntenegru, un alt stat european care nu a dobindit inca statutul de membru UE, depaseste Bulgaria ca PIB pe locuitor la standardul puterii de cumparare si se apropie de Romania, cu 43% din media Uniunii. Exceptind Luxemburgul, statul membru cu cel mai ridicat PIB pe locuitor la standardul puterii de cumparare este Irlanda, 131% fata de media UE, urmata de Olanda (130%), Austria (124%) si Suedia (120%). In Luxemburg, indicatorul se plaseaza la 268% din media UE, insa valoarea neobisnuit de ridicata se datoreaza numarului mare de expati care lucreaza in tara, care contribuie la PIB insa nu sint considerati populatie activa. Cifre cu mult peste Romania sint intilnite si in Marea Britanie (117%), Germania (116%), Franta (107%), Spania (103%), Italia (102%), Grecia (95%), Slovenia (86%), Cehia (80%), Portugalia (78%), Ungaria (63%) sau Polonia (61%). Norvegia, Elvetia si Islanda, tari integrate in mare masura in spatiul economic european, insa care nu au aderat la UE, au un PIB pe locuitor la standardul puterii de cumparare apropiat sau chiar mult mai ridicat decit cele mai bogate tari din Uniune. in Norvegia, indicatorul se plaseaza la 177% din media UE, in Elvetia la 144%, iar in Islanda la 120%.

(POZA: luxemburg_arcelormittal_1.jpg) LEGENDA: Cel mai inalt nivel de trai din Europa este inregistrat in Luxemburg


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.