Economic

Voineagu, INS: Agricultura Romaniei tine de Dumnezeu

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 515 vizualizări
Seful Institutului de Statistica vrea sa spuna ca productia agricola este dependenta de starea vremii

Criza se manifesta inca in economie, dar au aparut semnele unei diminuari in intensitate, in special pe fondul unui ritm pozitiv al industriei, dar si al unei evolutii bune a agriculturii, care in Romania "tine de Dumnezeu", a declarat, ieri, presedintele INS, Vergil Voineagu. "Agricultura Romaniei tine de Dumnezeu si anul acesta au fost conditii destul de bune, mai ales in perioada de primavara", a spus Voineagu, precizind ca se asteapta in 2010 la o contributie buna din partea sectorului agricol. El a explicat, intr-o conferinta de presa, ca diminuarea efectelor crizei economice in Romania are la baza "doi muguri", respectiv ponderea ridicata a serviciilor si ritmul pozitiv pe care l-a inregistrat industria de la inceputul anului. Spusele lui Voineagu sint conformate si de modul in care se distribuie subventiile. Mihail Dumitru, ministerul Agriculturii a platit 94% din subventia pe suprafata pentru anul 2009, respectiv 581 milioane euro. Cu alte cuvinte nici pina in prezent nu s-au platit toate ajutoarele cu toate ca sintem la jumatatea anului. Plafonul total alocat pentru plata schemelor de sprijin pe suprafata in sectorul vegetal este de aproape 1,2 miliarde euro, reprezentind sumele alocate pentru plata unica pe suprafata, plata separata pentru sfecla de zahar, plata pentru culturi energetice, plata separata pentru tomate, plati pentru culturi arabile, in si cinepa, hamei, sfecla de zahar, tutun si masuri pentru zonele defavorizate. Din suma totala, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata 1,1 miliarde euro. Pentru a nu fi finalizate, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa efectueze platile directe catre fermieri pina la data de 30 iunie a anului urmator solicitarii. "Speram ca in luna iulie sa platim si celelalte subventii europene. Este vorba de 250 milioane euro care vor intra in agricultura. Am mai semnat 474 de contracte de finantare din fonduri europene, in valoare de 86 milioane euro. Acesti bani se duc la microintreprinderi care desfasoara activitati neagricole in mediul rural", a spus Dumitru.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.