Economic

Tichetele de masa vor fi impozitate incepind cu luna iulie

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 583 vizualizări
Tot de la inceputul lunii viitoare, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent

Tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate incepind cu drepturile aferente lunii iulie 2010, data de la care Guvernul va introduce modificarile la Codul Fiscal privind extinderea bazei de impozitare. Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal prevede ca taxarea va fi introdusa incepind cu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeasi data, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent. Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net calculat la nivelul cistigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv. Incepind cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.


Surprize pentru persoanele care detin mai multe case


Persoanele care detin mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligate sa achite, pina la 30 septembrie, "o taxa de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, in cuantum cuprins intre 50% si 200% din impozit, taxare prin care statul vrea sa obtina 31 milioane lei in 2010. Taxa de solidaritate va fi impusa proprietarilor de mai multe locuinte printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal. Documentul, obtinut de MEDIAFAX, prevede ca persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sint inchiriate unei alte persoane, datoreaza in acest an o taxa de solidaritate reprezentind 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si 200% din impozit pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu. Taxa va trebui platita pina la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local. Noua taxare este justificata de Guvern prin necesitatea cresterii veniturilor bugetelor locale in contextul economic si financiar actual, estimindu-se ca astfel vor fi colectate inca 31 milioane lei in 2010. In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sint inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.


Impozitul la depozite, platit pentru dobinda calculata de la 1 iulie


Persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16% doar pe dobinda calculata de la data aceasta data pina la scadenta, reise dintr-un proiect de ordonanta de urgenta care modifica Codul Fiscal. Incepind cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobinzi din conturile si depozitele si bancare, indiferent daca sint la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%. Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta, in prezent, nu sint venituri impozabile dobinzile la depozitele la vedere/conturi curente, depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire, precum si dobinzile bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.