Economic

Comisia Europeana acuza Moody's ca a pus gaz peste focul din Grecia

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 556 vizualizări
Moody's a retrogradat ratingul de credit al Greciei cu patru trepte, in categoria junk, de la "A3" la "Ba1", cu perspectiva stabila, acuzind riscurile macroeconomice si de implementare legate de pachetul de ajutor extern luat de statul elen de la UE si FMI.

"Moody\'s Investors Service a retrogradat ratingurile obligatiunilor guvernamentale ale Greciei cu patru trepte, la Ba1 de la A3 (...) concluzionind evaluarea pentru downgrade inceputa pe 22 aprilie 2010", se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. Moody\'s a taiat de asemenea ratingul de credit pe termen scurt al Greciei, de la "Prime-1" la "Not-Prime", si subliniaza ca nu sint afectate plafoanele de tara pentru obligatiuni si depozite bancare, care ramin in categoria "Aaa", in linie cu ratingul din zona euro. "Ratingul Ba1 reflecta analiza noastra privind balanta dintre punctele tari si riscurile asociate cu pachetul de ajutor extern de la zona euro si FMI. Pachetul elimina practic pe termen scurt orice risc de default cauzat de lichiditate si incurajeaza implementarea unui set de reforme structurale credibile, fezabile si compatibile cu stimulii economici, care au o sansa importanta sa stabilizeze povara serviciului datoriei de stat in limite flexibile. Cu toate acestea, riscurile macroeconomice si de implementare asociate programului sint substantiale si se potrivesc mai mult cu un rating Ba1", a declarat, in comunicat, analistul-sef al Moody\'s pentru Grecia, Sarah Carlson, totodata vicepresedinte si senior analyst la Moody\'s Sovereign Risk Group. Comisia Europeana (CE) considera ca momentul ales de agentia de evaluare financiara Moody\'s pentru retrogradarea ratingului de credit al Greciei este "surprinzator si nefericit", transmite AFP. "Aceasta decizie a Moody\'s vine intr-un moment surprinzator si nefericit, dupa un acord pentru un program de ajustare macroeconomica incheiat intre Grecia, CE, Banca Centrala Europeana si FMI", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Olli Rehn. Masurile adoptate de guvernul grec respecta angajamentul asumat pentru reformarea sistemului de statistica, stabilizarea finantelor publice si revenirea la o crestere economica durabila, a adaugat el. "Decizia Moody\'s nu corespunde in niciun fel cu randamentul obligatiunilor elene si cu reducerea diferitelor efecte negative dupa adoptarea programului", a spus comisarul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.