Economic

Piata auto romaneasca, cel mai mare declin din UE

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 522 vizualizări
In perioada ianuarie-mai inmatricularile de masini noi s-au diminuat cu 49%

Piata romaneasca a autoturismelor a inregistrat in perioada ianuarie-mai cel mai abrupt declin din Uniunea Europeana (UE) dupa numarul inmatricularilor noi, de 49%, la 26.351 de unitati, iar constructorul local Dacia a continuat sa consemneze in luna mai scaderi la nivelul blocului comunitar. In luna mai, piata romaneasca a automobilelor destinate pasagerilor a coborit cu 24,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 8.657 de unitati, nivel care plaseaza Romania pe locul 14 in UE, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). In aprile, Romania s-a plasat pe locul 18 in Uniune in functie de numarul inmatricularilor noi de autoturisme. Cifrele prezentate de ACEA referitoare la situatia pietei din Romania au fost anuntate anterior de Directia Regim Permise Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Inmatricularile noi de autoturisme Dacia au crescut in primele cinci luni, in UE, cu 21,3%, comparativ cu perioada similara din 2009, la 108.505 unitati. In luna mai, insa, inregistrarile au coborit cu 5,4%, la 23.415 de masini, dupa un declin de 15,6% in aprilie. Cota de piata a constructorului auto roman a avansat de la 1,5% in perioada ianuarie-mai 2009 la 1,8% in primele cinci luni ale acestui an si a urcat de la 2% in mai 2009 la 2,1% in mai 2010. La nivelul Uniunii, in primele cinci luni au fost inmatriculate 5.943.096 de autovehicule destinate pasagerilor, in urcare cu 1,9% fata de intervalul similar al anului trecut. In mai, inmatricularile au scazut cu 9,3%, la 1.129.508 de masini. "Cererea pentru masini noi din UE a scazut pentru a doua luna consecutiv in mai, ceea ce reflecta retragerea programelor guvernamentale de sprijin a pietei auto si situatia economica dificila", se arata in raportul ACEA. Cea mai mare piata auto din Uniune fost, atit in mai, cit si in primele cinci luni ale acestui an, Germania, cu un nivel al inmatricularilor noi de 249.708 de unitati si, respectiv, 1.179.532 masini. Cea mai mare crestere a numarului de inmatriculari a avut-o, in ianuarie-mai, Portugalia (56,3%), iar in luna mai Irlanda (70,6%). Grupul Renault, proprietarul Dacia, a inregistrat in perioada ianuarie-mai un avans de 24,9% al numarului de inmatriculari noi, la 623.881 de masini. In mai, indicatorul a urcat cu 5,9%, la 118.631 masini. Cota de piata a constructorului auto a crescut in primele cinci luni de la 8,6% la 10,5% si a urcat in mai de la 9% la 10,5%. Grupul german Volkswagen a fost producatorul auto cu cea mai mare cota de piata din UE, atit in mai, cit si in intervalul ianuarie-mai, de 22,1% si, respectiv, 21%. Urmatoarele locuri sint ocupate de PSA Peugeot Citroen, Renault si Ford.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.