Economic

Deprecierea euro fata de dolar poate continua inca trei trimestre

Ziarul de Vrancea
15 iun 2010 508 vizualizări
Moneda europeana a pierdut circa 15% fata de dolar de la inceputul anului si se tranzactiona ieri in jurul cotatiei de 1,22 dolari/euro

Deprecierea euro fata de dolar este cauzata aproape exclusiv de situatia din Grecia, iar raportul euro/dolar va ajunge in urmatoarele 6-9 luni la 1,15, sau chiar sub acest nivel, considera Marco Valli, economist in cadrul grupului Unicredit. Totodata, el considera ca Banca Centrala Europeana va asigura o lichiditate nelimitata. Euro a pierdut circa 15% fata de dolar de la inceputul anului si se tranzactiona luni in jurul cotatiei de 1,22 dolari/euro. Potrivit economistului Unicredit, inflatia din zona euro va fi de 1,5% in 2010 si va urca la 1,8% anul viitor. In Romania, grupul italian controleaza banca UniCredit Triac Bank si mai multe firme de servicii financiare. Institutia de credit din Romania avea la finele lunii martie o retea de 250 de sucursale. Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene (UE) aprecieaza ca puterea euro a contribuit la mascarea problemelor bugetare din statele europene. Pietele financiare sint vinovate "de un exces de indulgenta" in primii 11 ani de la lansarea monedei unice europene, ceea ce a dus la o diferenta foarte mica intre costurile de finantare ale diferitelor state din zona euro, a afirmat Van Rompuy, pentru publicatia Financial Times. Aceste diferente nu au reflectat performantele individuale in materie de finante publice, a adaugat el. "Situatia a avut efectul unui somnifer. Nu s-au observat adevaratele probleme", a spus presedintele UE. Van Rompuy subliniaza, totodata, ca investitorii au avut tendinta sa exagereze incidentele marunte. "O mare parte dintre noi nu sintem satisfacuti de dezvoltarea excesiva a pietelor financiare. Vorbind la modul general, pietele sanctioneaza politicile rele, uneori excesiv, in maniera disproportionata si bazindu-se pe zvonuri si prejudecati", a mai spus oficialul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.