Economic

Blaga: Avem nevoie de un nou imprumut de la FMI

Ziarul de Vrancea
14 iun 2010 768 vizualizări
Ministrul de Interne sustine ca ne trebuie 11 miliarde de euro pentru a face fata nevoilor

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PDL, a declarat ieri, ca, personal, considera ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune si un nou imprumut, aratind insa ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern. "Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut", a precizat Blaga in cadrul unei emisiuni difuzate la ProTV. El a aratat ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, dar ca este convins ca la nivelul Ministerului Finantelor si al BNR discutiile au fost purtate in acest sens. Blaga a mai spus ca situatia din acest moment arata ca o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI. El a aratat ca este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" sa ia bani cu o dobinda mica de la Fond si de pe piata interna si externa. Blaga a spus ca, daca nu s-ar lua masurile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, deficitul bugetar s-ar situa la 9,1-9,2% din PIB la sfirsitul anului, iar, pentru a face fata nevoilor, este nevoie de 11 miliarde de euro. Potrivit lui Blaga, in actualele conditii, daca nu ar fi acordul cu FMI, de pe piata externa nu s-ar putea lua imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind, potrivit ministrului, situatiile din Portugalia si Spania. Liderul PDL a mai spus ca in cazul in care motiunea va cadea, iar Guvernul nu va aplica masurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar inseamna ca ar fi nevoie de o finantare cu 8,4 miliarde de euro. "Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeana, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondiala, care s-ar duce tot la Guvern si de la BEI si BERD. Mai ramine trei miliarde pe care ii luam de pe piata interna", a explicat Blaga. El a mai spus ca are convingerea ca daca masurile pregatite de Guvern se vor aplica si nu vor creste taxele. "Cred ca vom putea plati pensiile si salariile reduse pina la sfirsitul anului, partea de investitii prevazuta in buget pina la sfirsitul anului se va realiza si nu va fi nevoie sa marim taxele si impozitele", a spus Blaga. Intrebat daca Guvernul va trebui sa plece daca se ajunge la situatia de a creste taxele, Blaga a spus: "Sint convins ca da". "Sint convins ca da. Venim cu un pachet de masuri analizat cu specialisti din toate domeniile si am ajuns la aceasta concluzie", a adaugat Blaga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 21 ore, 1 minut, 53 secunde
Am Dl Eric, dau imprumuturi pentru persoane fizice grave minte. Dau afară împrumut meu la 3% rată, minim de $ 5,000.00 şi un maxim de $ 100,000,000.00. Contact acum, cu aceste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.