Economic

Banca Europeana mentine dobinda la euro la minimui record

Ziarul de Vrancea
11 iun 2010 553 vizualizări
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis ieri sa mentina, pentru a treisprezecea luna consecutiv, dobinda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, transmite Reuters

Decizia bancii a fost anticipata de analisti. BCE a anuntat in mai un program de cumparare de obligatiuni pentru a asigura functionalitatea pietelor financiare. Pina la sfirsitul saptaminii trecute, valoarea achizitiilor si angajamentelor de cumparare se situa la 40,5 miliarde de euro. Banca nu a furnizat, insa, vreun indiciu legat de amploarea si durata programului. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat recent ca la ultima intilnire a consiliului institutiei nu s-a discutat depre cumpararea de obligatiuni. Problema datoriilor din zona euro a fortat banca sa amine retragerea masurilor de stimulare economica intruduse in contextul crizei financiare. De asemenea, Banca Angliei mentinut, dobinda de politica monetara la minimul record de 0,5% si a decis totodata sa nu aduca modificari programului de lichiditate, in asteptarea unuia dintre cele mai dure programe de reducere a deficitului bugetar din istoria Marii Britanii, transmite Reuters. Majoritatea analistilor au anticipat deciziile si nu se asteapta la vreo schimbare a politicii monetare purtate de banca centrala britanica pina la sfirsitul acestui an. Potrivit economistilor, Banca Angliei cauta deja sa combata efectele reducerilor puternice de cheltuieli planificate de guvern, dar si impactul crizei datoriilor de stat din zona euro. Comitetul de Politica Monetara a mentinut plafonul fondului de achizitie de active direct din piata pentru sustinerea lichiditatii la 200 miliarde de lire. Totusi, cresterea neasteptat de puternica a inflatiei ar putea determina banca centrala de la Londra sa inceapa sa inaspreasca politica monetara mai devreme decit se asteapta majoritatea observatorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.