Economic

Scumpirea cartofilor si legumelor a umflat din nou inflatia

Ziarul de Vrancea
11 iun 2010 540 vizualizări
Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara usoara de 0,15%, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,28% in aprilie la 4,42% la finele lunii mai, in pofida ieftinirii marfurilor alimentare pentru prima data dupa septembrie anul trecut, potrivit INS.

Cifrele au fost in linie cu estimarilor analistilor economici, care au anticipat o crestere lunara a preturilor de consum intre 0,1% si 0,3% si o rata anuala a inflatiei intre 4,4% si 4,6%. Pe componente, cresterea preturilor din luna mai a fost determinata in mare parte de servicii, care s-au scumpit in medie cu 0,47% fata de luna precedenta. Marfurile nealimentare inregistrind preturi medii cu 0,2% mai mari fata de aprilie. Marfurile alimentare s-au ieftinit in medie cu 0,09%, fiind pentru prima data din septembrie anul trecut cind a fost raportata o ieftinire a produselor. Atunci, preturile la marfurile alimentare s-au redus cu 0,16%. In luna mai, variatii de peste un punct procentual ale preturilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar si la servicii aeriene si telefonie, ale caror preturi au crescut cu 1,11% fiecare. In cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%. La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la oua, care s-au ieftinit cu peste 10%, si la brinza, care a putut fi cumparata la nu pret cu 1% mai redus. Pentru finele anului 2010, majoritatea analistilor considera ca rata anuala a inflatiei se va situa la 4%, dar estimarile variaza intre 3,7% si 4,7%. BNR a revizuit in urcare, in luna mai, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.