Scumpirea cartofilor si legumelor a umflat din nou inflatia
Cifrele au fost in linie cu estimarilor analistilor economici, care au anticipat o crestere lunara a preturilor de consum intre 0,1% si 0,3% si o rata anuala a inflatiei intre 4,4% si 4,6%. Pe componente, cresterea preturilor din luna mai a fost determinata in mare parte de servicii, care s-au scumpit in medie cu 0,47% fata de luna precedenta. Marfurile nealimentare inregistrind preturi medii cu 0,2% mai mari fata de aprilie. Marfurile alimentare s-au ieftinit in medie cu 0,09%, fiind pentru prima data din septembrie anul trecut cind a fost raportata o ieftinire a produselor. Atunci, preturile la marfurile alimentare s-au redus cu 0,16%. In luna mai, variatii de peste un punct procentual ale preturilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar si la servicii aeriene si telefonie, ale caror preturi au crescut cu 1,11% fiecare. In cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%. La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la oua, care s-au ieftinit cu peste 10%, si la brinza, care a putut fi cumparata la nu pret cu 1% mai redus. Pentru finele anului 2010, majoritatea analistilor considera ca rata anuala a inflatiei se va situa la 4%, dar estimarile variaza intre 3,7% si 4,7%. BNR a revizuit in urcare, in luna mai, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.