Economic

Comisionul de rambursare la creditele cu dobinda variabila a fost eliminat

Ziarul de Vrancea
10 iun 2010 743 vizualizări
Clientii au dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, se arata intr-o ordonanta adoptata ieri

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa eliminarea comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobinda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Executivului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobinda variabila, atit a celor cu garantii imobiliare, cit si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobinda fixa. Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice. Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pina la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobindirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incit sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing. Actul normativ presupune aplicarea prevederilor si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei. Astfel, bancile trebuie sa modifice pina in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobinda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sint limitate la 1%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.