Economic

Restantele de peste 30 de zile au crescut cu 40% in primele patru luni

Ziarul de Vrancea
9 iun 2010 543 vizualizări
Ratele neachitate de populatie la timp au ajuns pina la aproape patru miliarde de lei

Restantele de peste 30 de zile la creditele contractate de populatie au crescut in primele patru luni cu 40,4%, la 3,98 miliarde de lei, in contextul majorarii valorii medii a obligatiilor neachitate la timp cu 33%, potrivit datelor raportate la Biroul de Credit, publicate de BNR. Totalul sumelor restante de peste 30 de zile a crescut in aprilie cu 10% comparativ cu luna martie, de la 3,6 miliarde de lei. Numarul restantelor a avansat cu peste 5% comparativ cu lunile decembrie 2009 si martie, la 1,07 milioane de obligatii neachitate. Numarul restantierilor era de 710.407 persoane in aprilie, nivel cu 4,9% peste cel din martie si cu 3,9% mai mare decit la sfirsitul anului trecut. Astfel, valoarea medie a unei restante se situa la sfirsitul lunii aprilie la 3,729 lei, in urcare cu 33% fata de finele anului trecut si cu 4,7% comparativ cu luna martie. Aproape trei sferturi dintre restantele populatiei erau neachitate de peste 90 de zile. Restantele de peste trei luni la creditele angajate de populatie insumau 2,95 miliarde de lei la finele lunii aprilie, in crestere cu 9,85% fata de martie si cu 34,6% comparativ cu decembrie 2009. Se observa ca restantele la creditele in valuta au avansat in primele patru luni aproape de trei ori mai rapid decit obligatiile neachitate la imprumuturile in lei, dar in valoare absoluta au avut o evolutie relativ similara. Pe de alta parte, soldul creditelor in valuta este aproape dublu fata de imprumuturile in lei acrodate populatiei, respectiv 61,4 miliarde lei fata de 37,8 miliarde lei. Restantele la creditele in valuta contractate de populatie au urcat cu 68,8% in primele patru luni, la 1,7 miliarde de lei, in timp ce obligatiile neachitate de peste 30 de zile la imprumuturile in lei au urcat cu 24,6%, la 2,27 miliarde de lei. Valoarea restantelor populatiei la creditele in euro a crescut in primele patru luni cu 55,1%, la 1,34 miliarde de lei, iar obligatiile restante la alte valute, in afara de euro si dolari, au urcat de 2,6 ori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.