Economic

Jumatate dintre romani ar prefera sa aiba propria afacere

Ziarul de Vrancea
7 iun 2010 593 vizualizări
u asa arata un sondaj Eurobarometru

Peste jumatate dintre romani, respectiv 52%, si 60% dintre greci ar vrea sa aiba propria lor afacere, Romania si Grecia avind cea mai ridicata pondere a repondentilor care si-au declarat preferinta de a fi proprii lor sefi, potrivit unui sondaj Eurobarometru. La polul opus se afla repondentii din Belgia si Danemarca, doar 30%, respectiv 32% dintre acestia preferind sa aiba afaceri proprii. In plus, romanii au raspuns in cea mai mare masura (42%), comparativ cu restul statelor UE, ca ar incepe o afacere daca ar mosteni o suma mare de bani. Ponderea grecilor care ar face acest lucru este de doua ori mai mare decit media UE (21%, comparativ cu 14%). De asemenea, mai putin de 10% dintre danezi si bulgari ar incepe o afacere cu banii mosteniti (5%, respectiv 7%). Sondajul cu tema antreprenoriatul in UE si in alte state a fost realizat in decembrie 2009 de institutul Gallup in UE, tarile EFTA (Islanda, Norvegia si Elvetia), Croatia, Turcia, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud si China. Cercetarea, la care au participat 26.000 de repondenti, a acoperit teme precum dezvoltarea antreprenoriatului si ce factori incurajeaza libera initiativa. In privinta motivelor pentru care repondentii au optat pentru statutul de angajat, patru din zece s-au referit la siguranta si stabilitatea veniturilor si 35% au mentionat stabilitatea locului de munca. In Romania, 45% dintre persoanele intervievate au spus ca prefera acest statut datorita veniturilor fixe, iar 32% au mentionat lipsa fondurilor necesare deschiderii unei afaceri. Alti 20% au justificat preferinta prin stabilitatea locului de munca. Veniturile fixe au fost justificarea pentru 75% dintre turci si 70% dintre unguri. Lipsa finantelor, ca element de constringere pentru infiintarea unei afaceri, a fost mentionata cel mai frecvent de repondentii din Europa de Est. Majoritatea cetatenilor Uniunii Europene si-au exprimat preferinta pentru o afacere proprie datorita libertatii oferite, cum ar fi independenta personala, satisfactia profesionala si sansa de a-si urma preferintele (68%), dar si a libertatii de alegere a locului si programului de lucru (35%). In Romania, 55% dintre repondenti ar prefera statutul de antreprenor pentru independenta personala si 39% pentru perspectiva de cistig.



,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Moneda unica risca sa dispara in cinci ani


Moneda unica europeana este in pericol de disparitie in urmatorii cinci ani, daca actuala componenta a zonei euro se va pastra, potrivit unui sondaj in rindul analistilor britanici realizat de publicatia the Sunday Telegraph. Din cei 25 de analisti participanti la cercetare, 12 au anticipat ca zona euro nu va supravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul, iar cinci sint indecisi. In urma cu mai putin de un an, putini analisti din City of London (centrul financiar londonez) se asteptau la disparitia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei si Portugaliei si recunoasterea de catre cancelarul german, Angela Merkel, a faptului ca euro trece printr-o "criza existentiala" au modificat radical perceptia. Doi dintre cei opt analisti care se asteapta ca moneda unica sa reziste au afirmat ca predictia se va indeplini numai daca cel putin un membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor. Andrew Lilico, economist sef la institutul de cercetari Policy Exchange, a declarat ca exista "sanse zero" ca zona euro sa supravietuiasca in actuala componenta. "Grecia va intra in mod sigur in incapacitate de plata a datoriilor si exista intrebarea daca va trece printr-un fel de revolutie sau lovitura de stat. Apreciez ca exista o probabilitate de unu la patru ca un astfel de fapt sa se produca in urmatorii cinci ani", a adaugat Lilico. Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and Business Research crede ca moneda europeana "ar putea sa nu mai supravietuiasca o saptamina", iar David Blanchflower, profesor la Dartmouth College si fost membru al Bank of England, a aratat ca "implicatiile politice ale dezintegrarii euro sint greu de anticipat-germanii se opun sa plateasca datoriile altora si ar putea chiar sa se retraga". Patru dintre analistii intervievati au declarat ca, in pofida asteptarilor ca Grecia sau alte economii cu probleme sa fie nevoite sa renunte la euro, cel mai probabil este ca Germania sa faca acest lucru. "Este posibil ca Germania sa plece. Este posibil ca alte tari din Europa Centrala si de Est si Danemarca sa intre (in zona euro). Este posibil sa existe mai multe categorii de state membre ale UE si un mecanism de intrare si iesire din zona euro. Cred ca proiectul va rezista, dar nu in forma actuala", a aratat Peter Warburton, analist la firma de consultanta Economic Perspectives.


Roubini: Deprecierea treptata a monedei unice ar putea salva zona euro


Deprecierea treptata a monedei unice spre paritate cu dolarul, anul viitor, ar putea salva uniunea monetara europeana prin refacerea competitivitatii unor state precum Grecia, Italia si Spania, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University care a prezis criza financiara. "O devalorizare ordonata a euro este singurul lucru care va preveni destramarea uniunii monetare. In urmatoarele 12 luni, euro va merge spre paritatea cu dolarul, sau chiar mai jos", a afirmat Roubini intr-un interviu acordat la o conferinta de la Trento, Italia. Cresterea economica este afectata de mai multi factori, cum ar fi masurile de austeritate bugetara si scaderea cotatiei actiunilor, astfel incit deprecierea euro ar putea fi insuficienta pentru prevenirea unei noi recesiuni, a aratat Roubini. Euro a coborit vineri sub pragul de 1,2 dolari pe unitate pentru prima oara din martie 2006. De la inceputul acestui an, moneda unica s-a depreciat cu peste 16% in raport cu dolarul.



,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Semne proaste

Cazurile de insolventa deschise in 2010 le vor depasi pe cele de anul trecut


Numarul procedurilor noi de insolvența din acest an ar putea depași nivelul din 2009, cind au fost deschise 20.000 de dosare, potrivit președintelui Uniunii Naționale a Practicienilor in Insolvența din Romania (UNPIR), Arin Stanescu. In primele patru luni din 2010 au fost incepute aproape 8.000 de proceduri de insolvența, echivalentul numarului de dosare deschise in intreg anul 2007, a declarat Stanescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani". "Anul 2009 a avut circa 20.000 de dosare deja, și daca ritmul se va pastra, sa speram ca nu, (...) probabil ca vom ajunge undeva peste", a afirmat presedintele UNPIR. Potrivit lui Stanescu, printre cauzele intrarii in insolvența se numara criza economica, dar și managementul defectuos. "Sint firme importante, firme serioase, care au intrat in investiții imobiliare fara ca acesta sa fie domeniul lor de activitate (...). Foarte multe firme au solicitat ele insele deschiderea procedurii de insolvența. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obținerea protecției tribunalului", a adaugat Stanescu. El a precizat ca practicienii in insolvența nu au de ciștigat din aceasta situație, pentru ca majoritatea dosarelor sint de faliment, ținta acestora fiind recuperarea creanțelor din valorificarea de active. "Valorificarea activelor, chiar și in procedura falimentului, sufera de aceeași criza de care sufera vinzarile in general. Nu avem cui vinde, așa ca nu sintem deloc bucuroși", a precizat reprezentantul UNPIR. Un alt motiv care conduce la scaderea afacerilor și intrarea in lichidare a firmelor cu capital romanesc este lipsa susținerii financiare. "Antreprenorii romani nu au un spate, nu au mama și tata in strainatate, care sa poata in perioadele astea grele sa ii finanțeze, sa faca majorari de capital. Putem sa luam ca exemplu, pentru ca este absolut edificator, retailerii. Niciun mare retailer strain nu a intrat in dificultați financiare, pe cind foarte mulți retaileri romani se afla nu in dificultați financiare, ci in stare de insolvența", a aratat reprezentantul UNPIR. Pe de alta parte, foarte multe companii au de suferit din cauza intirzierii recuperarii plaților de la stat, potrivit sursei citate, autoritațile oferind sprijin doar la nivel declarativ pina in prezent.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


ANAF promite ca va rambursa luna aceasta TVA in valoare de 775,9 milioane lei


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ramburseaza, in luna iunie, TVA in valoare de 775,9 milioane lei, solutionind astfel deconturile cu vechime pina la data de 27 aprilie 2010, a anuntat ieri ANAF. "In selectia lunii iunie au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, urmind a fi solutionate prin restituire deconturile a caror vechime este de pina la data de 27.04.2010", se arata intr-un comunicat al ANAF. Astfel, deconturile cu compensare si restituire totalizeaza 662,5 milioane lei, din care se compenseaza suma de 74,4 milioane lei si se restituie suma de 588,1 milioane lei, cele de compensare integrala insumeaza 110 milioane lei, iar deconturile cu compensare partiala 3,4 milioane lei. Potrivit ANAF, in cazul compensarilor totale sau partiale se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, plata efectiva a fost programata in trei transe. Prima transa, stabilita pentru 7 iunie, este in suma de 117 milioane lei, a doua, care va fi acordata in 21 iunie, insumeaza 177,4 milioane lei, iar a treia, pentru 28 iunie, se ridica la 293,7 milioane lei. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a afirmat la inceputul lunii mai ca arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la sfirsitul anului trecut. Arieratele bugetului general consolidat au crescut de la 1,08 miliarde lei in 2008 la 1,5 miliarde lei in decembrie anul trecut, si trebuie sa fie reduse pina la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI. De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Bancile scapa de taxarea speciala


Ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din G20 nu au reusit sa ajunga la un acord pentru impunerea unei taxe asupra bancilor la nivel mondial, astfel incit sectorul financiar sa suporte o parte din costul salvarii acestora, dar au stabilit in schimb un set de recomandari. Guvernele vor tine seama de circumstantele si optiunile fiecarui stat, au convenit participantii la reuniunea incheiata simbata, iar rezultatul permite unor state precum Canada, China si Brazilia, ale caror banci au fost afectate mai putin de criza financiara, sa nu introduca o astfel de taxa, promovata in schimb de tarile europene si SUA, transmite Bloomberg. In schimb, a fost mentinuta initiativa de inasprire a standardelor referitoare la nivelul capitalului bancilor, "o solutsie mai practica" de a reduce riscurile unor crize financiare.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


"Exista viața dupa acordul cu FMI; Guvernul a lucrat cupistolul la timpla"


Guvernul a fost nevoit, in cadrul acordului cu FMI, sa decida taierea salariilor și pensiilor, dar va trebui ca in 2011 sa ia și alte masuri care sa vizeze diminuarea cheltuielilor publice, a declarat Mihai Rohan, președintele patronatului producatorilor din industria cimentului CIROM. "Sigur ca va exista viața și dupa acordul cu FMI, in mod sigur nu se va termina aici. E clar ca nu ne putem opri, era singura masura imediata, care producea efecte imediate. Orice alta propunere pe care a facut-o Guvernul, ca se reduce evaziunea fiscala, se reduce contrabanda, se colecteaza mai bine impozitele și taxele, erau doar promisiuni care le facuseram și acum un an, și acum doi ani, și de care nu s-a putut ține. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la timpla, n-a avut alta soluție", a declarat Rohan la emisiunea "Dupa 20 de ani". Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din Romania) a afirmat ca a participat la discuția cu reprezentanții FMI, iar Jeffrey Franks, șeful misiunii Fondului in Romania, a fost foarte deschis la discuții și la ideile venite din partea patronatelor.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Petrolul s-a ieftinit cu peste 3%


Pretul petrolului a scazut, la sfirsitul saptaminii trecute, cu peste 3%, la sub 72 dolari pe baril, in urma datelor sub asteptari de pe piata americana a muncii care au amplificat temerile referitoare la starea economiei si perspectiva cererii de carburanti, transmite Reuters. In luna mai au fost create in Statele Unite 431.000 de locuri de munca, exceptind sectorul agricol, sub asteptarile analistilor, de 513.000 de posturi. La ora 16:11 GMT, petrolul destinat pietei americane, cu livrare in iulie, era cotat in scadere cu 2,8 dolari, la 71,81 dolari pe baril, dupa un maxim de 75,42 dolari pe baril atins in timpul tranzactiilor. Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a coborit cu 2,73 dolari, la 72,68 dolari pe baril.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.