Economic

Romania are un deficit de un milion de locuin #539;e

Ziarul de Vrancea
6 iun 2010 392 vizualizări
Aprecierea ii apartine lui Mihai Rohan, președintelui patronatului din industria cimentului u Rohan mai spune ca programul guvernamental "Prima Casa" nu stimuleaza construcția de locuințe

Romania are un deficit de un milion de locuințe, iar programul guvernamental "Prima Casa" nu stimuleaza construcția de locuințe, fiind orientat catre tranzacțiile cu apartamente vechi, potrivit președintelui patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan. "Cererea de case este foarte mare. Eu va spun ca in Romania lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sint oameni care stau și așteapta de multa vreme sa-și construiasca, sint tineri foarte mulți care nu mai au unde sta", a declarat Rohan la emisiunea "Dupa 20 de ani". Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din Romania) a precizat ca programul Prima Casa "nu s-a vazut" in construcții, pentru ca foarte mulți cumparatori s-au orientat catre locuințele vechi, mai ieftine. Potrivit sursei citate, tranzacțiile imobiliare cu locuințe noi deja construite nu se realizeaza pentru ca depind de deblocarea creditarii, iar potențialii clienți așteapta in continuare scaderea prețurilor de vinzare, pe care Rohan o estimeaza la 5-10% anul viitor. "E ca șoarecele cu pisica. Fiecare așteapta ca celalalt sa cedeze nervos. Populația așteapta ca dezvoltatorii sa mai scada in continuare prețurile, dezvoltatorii așteapta ca sa ia creditele populația", a spus Rohan. El susține ca prețul construcțiilor poate varia intre 8-900 de euro și 2.000 de euro pe metru patrat in București, in funcție de amplasare. "Daca nu se ia in considerare terenul, o cladire buna se poate construi intre 600 și 700 de euro metrul patrat (...). Se poate construi și la 400 de euro metrul patrat, cu alte finisaje", a precizat reprezentantul CIROM. Pe de alta parte, piața cimentului, care a scazut cu 25-30% anul trecut, ar putea fi repornita daca Guvernul ar lansa proiecte de investiții mari, potrivit sursei citate. "In prezent, clienții noștri sint micii privați, care-și fac cite-o casa, cite-un garaj, repara cite-o cladire. Lucrari mari sint foarte puține, sint doar cele incepute in anii anteriori", a spus Rohan. Reprezentantul CIROM susține ca prețurile la ciment au scazut cu 4-10% in 2009, iar in primele doua luni din acest an s-au diminuat cu 2%. El este și șeful operațiunilor din Romania a producatorului german de materiale de construcții HeidelbergCement. Intrebat despre evoluția afacerilor din 2011, Rohan a spus ca nu se așteapta ca rulajul sa creasca, adaugind ca va fi mulțumit daca piața construcțiilor va stagna anul viitor. La jumatatea lunii februarie, Rohan declara ca afacerile consolidate din Romania ale producatorului german de materiale de constructii, reunite sub denumirea Carpatcement Holding, au scazut cu 20% anul trecut, la 312,5 milioane euro, nivel la care s-ar putea plasa si in 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.