Economic

Salarii soc la stat in vremuri de criza!

Doina Ganea
4 iun 2010 4180 vizualizări
Criza cu taieri de 25% nu ii poate ajunge pe unii sefi de institutii, care au salarii «babane» de peste 50 milioane de lei vechi pe luna u daca prefectul Ion Oprea a luat in luna aprilie un salariu net de 5.896 lei, unul dintre capii politiei ia in mina lunar 6.180 lei u la Consiliul Judetean, secretarul Raluca Dan cistiga de doua ori mai bine decit seful ei, Marian Oprisan, care are in medie un venit de 4.500 de lei lunar u paradoxul adminstrativ: subordonatul are salariul mai mare decit seful, la APIA 6 subordonati cistigind mai multi bani decit directorii lor u la fel si in Primaria Focsani, unde sefa de personal, sau directorul economic au salarii mai mari decit indemnizatia primarului Bacinschi

Cum ar fi ca in fiecare luna sa mergem la cumparaturi cu cardul pe care tocmai ne-a fost incarcat un salariu de 60, 70 sau 90 de milioane de lei vechi ? Nu-i asa ca rar ne-am mai uita la pretul borcanului de ghiveci de legume? Sau poate ca nici nu l-am cumpara. Cel mai bine o stiu insa unii functionari publici, angajati ai institutiilor deconcentrate din judet, care au salarii mai mari decit chiar ministrii lor. Potrivit unei hotariri de guvern adoptate la inceputul anului, institutiile publice din Vrancea au afisat pe site-uri veniturile angajatilor. Deocamdata insa au inceput sa fie publicate salariile din luna aprilie, fara a fi prezentate numele celor care le-au primit, ci doar functiile pe care le ocupa. Este de mentionat ca nu toate institutiile s-au conformat acestei decizii de a se face transparente la capitolul venituri din salarii, considerindu-se, probabil, mai presus de lege, in conditiile in care termenul limita de publicare a fost 31 mai. S-au conformat legii institutii precum Inspectoratul de Politie, Inspectoratul de Jandarmi , Directia de Sanatate Publica, Spitalul Judetean, Directia Agricola, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Directia Generala a Finantelor Publice, Garda Financiara, care au afisat, fara sa nominalizeze, salariile nete ale angajatilor. Desi multi cred ca cele mai importante autoritati din judet, prefectul, presedintele Consiliului Judetean ar avea cele mai mari salarii, realitatea este cu totul alta.


Criza nu pare sa se resimta la Primaria Focsani sau cel putin in buzunarele sefilor de deconcentrate. Acestia au de unde sa mai scada in momentul in care se va hotari taierea cu 25% a salariilor. Potrivit informatiilor postate pe site-urile institutiilor bugetare din judet, pina acum cele mai mari venituri le-a incasat in aprilie directorul SML Vrancea, Silviu Lucasievici, care a avut in aprilie un salariu de peste 110 milioane de lei vechi. Acesta este urmat la scurta distanta de secretarul judetului, Raluca Dan, cu aproape 9.000 de lei pe luna. Si sefii Politiei si Jandarmeriei se respecta. Daca la Politie exista si un salariu de 6.100 de lei pe luna, la Jandarmerie Daniel Catrangiu a semnat pe statul de plata pentru 5.565 lei. In agricultura, asa cum era de asteptat, salariile nu sint foarte mari. La Directia Agricola si Dezvoltare Rurala Vrancea veniturile nete urca de la 700 lei pina la 2.500 de lei, unde directorul coordonator Costica Neata a incasat in aprilie 2.470 de lei, in vreme ce angajatul cel mai prost platit este un consilier, cu 797 de lei.


Criza si nu prea in administratia publica


Prefectul Ion Oprea a luat in luna aprilie un salariu net de 5.896 lei, in timp ce secunzii sai, subprefectii Sorin Hornea si Vincentiu Micheci au cistigat net 4.243 lei, respectiv 5.065 lei. Potrivit situatiei facuta publica pe site-ul Prefecturii Vrancea privind veniturile salariale nete pentru luna aprilie 2010, cele mai mari salarii sint ale prefectului si subprefectilor. Alti angajati ai Prefecturii bine remunerati sint directorul executiv al Directiei Economice, Resurse Umane, Administrativ, Camelia Ungureanu "" 3.325 lei, consilierul pentru afaceri europene Iulia Serban "" 3.173 lei si directorul executiv al Directiei Juridice Eduard Balanescu "" 3.042 lei. De asemenea, directorul de cancelarie al prefectului, Felix Alexe, are un salariu de 2.797 lei, in timp ce purtatorul de cuvint, Cristina Tanasa, cistiga lunar 2.719 lei. Cel mai mic salariu revine unui referent la Compartimentul de Achizitii Publice, care are pe fluturas 747 lei net. Cit priveste salariile angajatilor de la serviciile de inmatriculari, permise si pasapoarte, aflate in subordinea Institutiei Prefectului, acestea variaza intre peste 4.500 lei si 750 lei. Un salariu de 3.064 lei cistiga seful de la Pasapoarte, Maricica Olaru, in timp ce Marian Patrascu, de la Inmatriculari si Permise, a avut in luna aprilie un salariu net de 4.659 lei.


Cel mai bine platit functionar: secretarul judetului


Prin comparatie, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, este remunerat lunar cu 4.500 lei, iar vicepresedintii Mircea Diaconu cu 4.400 lei si Dragos Birladeanu cu 2.600 lei, conform declaratiilor de avere. Cel mai bine platit functionar din judet este insa secretarul CJ Vrancea, Raluca Dan. Potrivit declaratiei de avere pe anul trecut, secretarul judetean a incasat in medie aproape 9.000 de lei pe luna. La Primaria Focsani, veniturile obtinute de unii functionari ai institutiei sint mai mari decit ale primarului Decebal Bacinschi. Edilul sef este surclasat de 15 subordonati care au, potrivit declaratiilor de avere pe anul trecut, venituri lunare cuprinse intre 5.000 "" 9.000 lei.

Spre exemplu, sefa Serviciului Autorizare Agenti, Mariana Gheorghe, a obtinut 51.913 lei in 2008. Caliopia Bozna, sefa Serviciului de Administratie Publica, a cistigat 66.987 lei in 2008. Directoarea economica a Primariei, Natasa Nemes, se claseaza pe locul doi intr-un top informal al administratiei locale, dupa secretarul judetului, deoarece la capitolul venituri, anul trecut, acestea ajunsesera la un total la 95.000 de lei. Si sefa de la Resurse Umane, Micsunica Baciu, care are un venit "modest" de numai 78.631 de lei l-a intrecut pe edilul sef al municipiului. "Cred ca functionarii isi merita banii, pentru ca-si fac treaba. Legea nu-i corecta cu noi, primarii, pentru nu primim spor de vechime. Acum cu reducerile de 25% eu nu stiu ce sa zic. Ce se reduce, salariul sau veniturile? Fiindca sint doua chestii diferite. Daca imi spunea sa reduc 25% din cheltuielile de personal e una, iar ca sa reduci salariul fiecaruia e altceva. Oricum daca se reduc aceste salarii, e clar ca se vor reduce si veniturile din impozitul pe salarii care se intorc la primarii", ne-a declarat Decebal Bacinschi, care anul trecut a incasat 42.858 de lei.


Peste 61 de milioane, cel mai mare salariu din politie


Cel mai mare salariu din IPJ Vrancea il primeste unul dintre sefii de servicii, care are vechime mare. Acesta ia in mina, lunar, 6.180 de lei. In acest venit sint incluse toate sporurile pe care politistii le incaseaza. Si ceilalti sefi de serviciu au salarii considerabile, alti doi comisari sefi primind 5.749 si 5.634 de lei. Pe locul doi al topului salariilor politistilor se situeaza unul dintre adjunctii Politiei municipiului Focsani. Acesta incaseaza in fiecare luna 5.766 de lei. Asta in timp ce seful politiei municipiului Focsani, comisarul Gicu Avasiloaie, are salariu de 4.381 lei, in conditiile in care are vechime mai mica decit adjunctii sai. In schimb, cei doi adjuncti ai IPJ Vrancea, Victor Norcea si Tomita Pavaloiu au salarii de 4.737 si 4.270 de lei. Si sefii politiilor municipale si orasenesti ridica de la casierie sume cu patru cifre. Daca Ionel Bitca, seful de la Adjud, are un salariu de 4.236 lei, sefii de la Panciu, Odobesti si Marasesti ridica sume intre 3.535 si 4.127 lei. "Salariile respective cuprind toate sporurile care se acorda unui politist. Este si normal ca reducerea cu 25% afecteaza orice politist si orice bugetar. Speram insa ca aceste reduceri sa nu aiba urmari in activitatea politiei, pentru ca responsabilitatile noastre sint stabilite clar prin lege. Acolo unde vom constata devieri vom lua si masuri, pentru ca pina la urma este o lege pe care trebuie sa o respectam. Suferinta exista in familia fiecarui politist, indiferent de venit, dar este nevoie sa trecem peste aceasta perioada si sa speram ca Guvernul sa ne aiba in vedere dupa expirarea acestei perioade de criza", ne-a spus comisarul sef Ionel Popescu, seful neinstalat al IPJ Vrancea. Salariile politistilor depind foarte mult de gradul profesional si de vechime si mai putin de functia ocupata. Asa se intimpla ca unii politisti cu vechime pot avea salarii mai mari decit seful politiei sau cei doi adjuncti.


Jandarmii, salarii duble fata de functionarii de la mediu


Oamenii angajati sa asigure linistea in comunitate, jandarmii, primesc dublu la bani fata de cei care dau autorizatii de mediu. Astfel, potrivit informatiilor cu privire la salariile primite de Jandarmerie si Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea pe luna aprilie, seful IJJ, Daniel Catrangiu a primit un salariu dublu fata de Adrian Colin. Inspectorul sef al Jandarmeriei a fost retribuit cu 5.565 lei, in timp ce adjunctii sai, Ilie Telehoi si Gheorghe Prodan, au primit 5.169, respectiv 5.026 lei. Daca se va aplica reducerea cu 25% a veniturilor, capii Jandarmeriei locale ar pleca acasa cu salarii mai mici cu peste 1.000 lei. La Agentia pentru Protectia Mediului, in aprilie, salariul directorului coordonator Adrian Colin a fost de 2.574 lei, in timp ce sefii de serviciu au avut salarii cuprinse intre minimum 2.469 lei si maximum 2.607 lei. Reducerea de 25% din bani ar putea scadea salariile sefilor la APM sub pragul de 2.000 lei, lunar.


La APIA, subordonatii au salarii mai mari decit sefii


Directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Costica Neata, are un salariu total net de 2.470 lei. Violeta Chiriac, adjunctul de la Dezvoltare Rurala, are doar 2.135 lei. Seful Inspectiei de stat pentru control tehnic vitivinicol ia 2.276 lei, iar soferii de la DADR putin peste 900 de lei. In privinta reducerilor cu 25%, directorul Costica Neata spune ca inca nu are date suficiente pentru a se pronunta. "Noi am facut si facem economie, si la materiale si la achizitii si la personal. Deocamdata nu avem informatii clare despre cum si ce se va mai reduce. Vom vedea", ne-a spus Costica Neata. Georgeta Iordache, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor, are un cistig de 2.744 lei, in timp ce Dumitru Borcea, directorul de la Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice ia un salariu mai mare decit seful DADR, mai exact 2.996 lei. Dan Lazarescu, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, are salariu net de 2.288 lei, consilierii de la centrele teritoriale ale acestei institutii cistiga 1.701 lei, iar soferii, in medie, 1.000 de lei. Cele mai « babane » salarii din agricultura sint, cum era de asteptat, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Dimensiunea impunatoare a lefurilor vine si ca urmare a sporului de 75% acordat institutiilor care lucreaza cu fonduri europene. Ex-directorul Vasile Carnariu cistiga lunar 2.860 de lei, iar fostul adjunct Vasile Chirila 2.669 de lei. Sefii celor sase centre locale ii bat insa la venituri pe sefii lor, cu cite 3.677 lei incasati in fiecare luna. Desi plateste 121 de salariati, APIA are si posturi vacante, precum cele de la compartimentele juridice, economice sau IT. Referentii, care in destule cazuri fac aproape toata munca, iau cele mai mizere salarii, cuprinse intre 624 si 1.487 lei. Campion al veniturilor este de departe Costel Marica, un alt director "stresat" de lucrul cu fonduri europene. Directorul adjunct al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud Est are un salariu de nici mai mult nici mai putin de 4.610 lei.


Majoritatea functionarilor "muncii" cistiga peste 1.000 de lei


Din listele publicate pe site-urile institutiilor lipsesc numele celor care realizeaza venituri. Astfel, daca salariile sint cunoscute, angajatii care le incaseaza sint ascunsi. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea a platit in luna aprilie catre angajati nu mai putin de 104.789 de lei, venitul net. Conform listei cu "pretul" fiecarui angajat, directorul coordonator, Iozefina Iaru incaseaza mai putini bani decit adjunctii pe care ii conduce. Astfel, daca Iaru a cistigat pentru luna aprilie 2.486 de lei, cu tot cu alte drepturi salariale, adjuncta Cristina Iliescu a fost platita pentru munca prestata cu 3.514 lei in luna aprilie. Cel mai crescut venit din institutie il are directorul adjunct Mioara Lazar, sustinuta de PDL, care incasa in aprilie 3.551 de lei. Cei 13 consilieri pe care ii are AJOFM ne costa 22.278 de lei luna de luna. De asemenea, consilierul juridic si purtatorul de cuvint al Agentiei, Daniela Brihoianu, numara la sfirsitul lunii 2.424 de lei, salariul cu tot cu alte drepturi. Pozitia a 13-a, cu ghinion, din lista de venituri ale lunii a patra este ocupata de un referent care are salariul de baza 594 de lei, iar cu alte drepturi ajunge la 1.071 de lei. De mentionat este ca managerul institutiei, Iozefina Iaru, are salariul de baza 886 de lei, iar drepturile salariale aproape duble, adica 1.600 de lei. La Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea, doar pentru luna aprilie, cei trei conducatori au incasat 9.132 de lei. Astfel, coordonatorul ITM, Victoria Diaconu, are cel mai "baban" venit din institutie, 3.593 de lei, urmata de adjunctii Simona Cristina Panciu cu 3.003 lei si Eliza Botezatu cu 2.536 de lei. La ITM veniturile cele mai scazute le incaseaza un referent superior, treapta 3, care a luat in aprilie 836 de lei. Casa Judeteana de Pensii Vrancea a platit pe luna aprilie catre cei 69 de salariati suma totala de 81.720 de lei. Situatia la CJP este similara cu cea de la AJOFM, unde directorul coordonator, Adrian Juravle, cistiga mai putin decit adjunctii sai. Cu toate ca diferenta este minora, Juravle a ridicat in luna aprilie 3.812 lei, in timp ce Ion Chivoiu si Mariana Mehedinti au luat cite 3.683 de lei de fiecare. Cele mai mici venituri din CJP le realizeaza un referent principal, 791 de lei. (Coordonator Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
as vrea sa-i intreb pe cei de la zvn care a fost scopul intrebarii daca reducerea de 25% a salariului ii va afecta pe bugetari? eu as formula-o altfel.....in ce fel reducerile cu 25 % a bugetarilor ii citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
VA ROG PUBLICATI VENITURILE PERSONALULUI DIRECTIEI SPORT VRANCEA-SALII POLIVALENTE SI CLUBULUI SPORTIV UNIREA FOCSANI. CLUBULUI SPORTIV MUNICIPAL 2007 FOCSANI-VETI VEDEA CE APARAT BIROCRATIC citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
TREZORIER SEF TR.1 8604 SEF ADMINISTRATIE ADJUNCT TR.1 8536 DIR. COORDONATOR ADJ. GRAD I 8512 SEF ADMINISTRATIE ADJUNCT TR.1 8326 SEF ADMINISTRATIE TR.1 5450 SEF ADMINISTRATIE TR.1 citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
Eu propun ca la cei cu SALARII de peste 20.000.000lei vechi sa li se ia 50% din salariu nu 25 %cum a hotarit guvernul ,cred ca se pot descurca cu restul ce le ramine.......eu am un salariu de 10 mil citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
rusine pentru asa salarii-eu lucrez in mediul privat tot functionar si am 800 lei/luna-in conditiile in care am multa rspundre ,iar ei sunt cate zece care invart aceiasi hartie de la un etaj la citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
Nu ar trebui sa ne vedem aceste salarii la modul simplist ci in lumina performantelor, exact ca si in mediul privat unde salariul reprezinta o parte din profitul pe care il aduci firmei. Cum acesti citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
In legatura cu intrebarea cretina pusa de Ziarul de Vrancea, de ce mai faceti sondajul ,daca eu nu am posibilitatea sa vote?Votati voi intre voi?
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
urmariti-le si pe cele ale lunii mai 2010, si verificati si sistemul de acordare;de ce unii incaseaza in plus peste 100% din salariu iar altii 30%? unele sume se intorc ca si cotizatii???????
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
daca un pensionar are o pensie de 67 mil lei vechi ,il doare undeva de 15%,dar daca are 3 mil lei vechi ,altfel se pune problema.Ar trebui un plafon ,pana in 10 mil. sa nu se opreasca nimic,ce citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
Directorii numiti politic de ce trebuie sa mai ia salarii(si ce salarii !) cind foarte bine ar putea fi remunerati de partidul care ia pus pe functii. Nu au lucrat niciodata in sistem si acum sint citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.