Economic

Constructiile au ingropat economia

Ziarul de Vrancea
4 iun 2010 543 vizualizări
Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate in primul trimestru, cu 17,3%, fiind principala ramura care a contribuit la scaderea PIB cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce industria a fost singurul sector care a inregistrat crestere, potrivit datelor INS. In serie bruta, industria a inregistrat o crestere a volumului de activitate de 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut.

Pe linga scaderea puternica a sectorului constructiilor, s-au inregistrat reduceri mai mici in agricultura, vinat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%). Ca urmare a evolutiei negative pe ansamblul economiei, s-a redus si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, astfel ca impozitele nete pe produs au inregistrat o scadere cu 10,7%. Din punct de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut cu 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, in principal pe fondul reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix (investitii - n.r.). Consumul final total s-a diminuat cu 4%, ca urmare a unui volum mai mic cu 4,8% al cheltuielilor efectuate de gospodarii. Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8%. Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (plus 19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%). In termeni ajustati sezonier, PIB estimat pentru trimestrul unu a fost de 124,541 miliarde de lei in preturi curente, in coborire in termeni reali cu 0,3% fata de trimestrul patru din 2009. Scaderea a ramas, astfel, nemodificata fata de cea prezentata de INS in urma cu trei saptamini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.