Economic

Patriarhia vrea sa imprumute 200 milioane euro pentru Catedrala Neamului

Ziarul de Vrancea
4 iun 2010 632 vizualizări
Valoarea totala a proiectului Catedralei Neamului se ridica la aproximativ 400 milioane euro

Patriarhia va imprumuta aproximativ 200 de milioane de euro de la o banca pentru constructia Catedralei Neamului, lucrarile urmind a fi incepute in 15 august, dupa desemnarea cistigatorului din cele sapte proiecte ale firmelor ramase in concurs, a declarat, ieri, PS Ciprian Cimpineanul. Preasfintitul Ciprian Cimpineanul, episcop vicar patriarhal, a spus ca din cele 10 firme de proiectare inscrise in urma cu trei luni, in 31 mai au fost depuse sapte proiecte, celelalte trei retragindu-se din concursul organizat pentru viitoarea constructie a Catedralei Neamului. "Dupa ce au predat machetele si documentatia, acestea fiind secretizare, urmeaza ca, in doua saptamini, patru subcomisii de control sa evalueze din punct de vedere al arhitecturii, al rezistentei, al instalatiilor, dar si economic cele sapte proiecte, urmind ca in 30 iunie sa fie declarat cistigatorul", a declarat episcopul vicar patriarhal intr-o conferinta de presa. Acesta a precizat ca dupa declararea cistigatorului concursului de proiecte, la 1 iulie vor incepe in paralel atit procedurile de selectare a firmei care va executa Catedrala si pentru obtinerea autorizatiei de construire, cit si pentru obtinerea banilor necesari inceperii lucrarilor. "Pentru a elimina orice comentarii cu privire la perioada in care incepe constructia Catedralei Neamului, Patriarhia va incepe construirea nu cu bani de la Guvern, pentru ca nu a fost alocat anul acesta niciun leu, ci cu bani dintr-un credit", a mai spus PS Ciprian Cimpineanul. Episcopul vicar patriarhal a mai aratat ca au fost cerute oferte de la mai multe banci comerciale, insa negocierile petnru obtinerea creditului vor incepe dupa desemnarea cistigatorului si alegerea proiectului. Cei 200 de milioane de euro pe care Patriarhia Romana intentioneaza sa le contracteze de la o banca sint necesare ridicarii constructiei "la rosu", episcopul vicar patriarhal precizind ca cel mai probabil pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesari inca 200 de milioane de euro bani, care vor fi folositi pentru picturile din Catedrala. PS Ciprian Cimpineanul a mai precizat ca returnarea banilor pe care Patriarhia Romana ii va imprumuta de la banca nu se bazeaza pe bugetul statului, ci pe donatiile facute de credinciosi, avind in vedere ca ridicarea constructiei la rosu se va face in patru ani. Episcopul vicar patriarhal a precizat ca acesta este motivul pentru care nu se va organiza o licitatie pentru bani publici, ci o licitatie restrinsa internationala. "Pentru ca nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, se va efectua in conditiile legii o licitatie restrinsa internationala", a explicat Ciprian Cimpineanul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.