Economic

Creditarea a ramas inghetata si in aprilie

Ziarul de Vrancea
28 mai 2010 537 vizualizări
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in aprilie cu 0,1% fata de luna similara de anul trecut, la 200,32 miliarde lei, in contextul diminuarii componentei in lei cu 5,3% si majorarii celei in valuta cu 3,5%, dar a crescut cu 0,5% fata de martie 2010. In termeni reali, soldul creditului neguvernamental a inregistrat in aprilie o rata anuala de scadere de 4,2%, pe seama diminuarii cu 9,2% a componentei in lei.

In ceea ce priveste creditele in euro, soldul s-a majorat cu 5% daca valoarea este exprimata in moneda unica europeana. Creditele in lei s-au diminuat in aprilie cu 1% (1,3% in termeni reali) comparativ cu martie, la 78,18 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta, exprimate in moneda nationala, au avansat 1,4% (0,6% exprimat in euro), la 122,13 miliarde de lei. Soldul imprumuturilor in lei contractate de gospodarii se situa la finele lunii aprilie la 37,85 miliarde de lei, in scadere cu 0,1% comparativ cu martie. Fata de finele lunii aprilie 2009, creditele in lei acordate gospodariilor s-au redus cu 5,4%. In ceea ce priveste creditele in lei contractate de persoanele juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), soldul a scazut cu 1,7% fata de martie si cu 5,3% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 40,33 miliarde de lei. Soldul creditului neguvernamental in euro acordat gospodariilor a avansat in perioada analizata cu 1,4% fata de luna precedenta, la 61,36 miliarde de lei. Comparativ cu sfirsitul lunii aprilie 2009, imprumuturile in euro ale gospodariilor au urcat cu 2%. Imprumuturile in euro acordate firmelor insumau in aprilie 60,76 miliarde de lei, cu 1,3% peste nivelul de la finele lunii martie si cu 5,1% mai mult decit in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, depozitele populatiei si ale firmelor au crescut in aprilie cu 0,1% fata de martie, pina la nivelul de 167,2 miliarde lei, iar comparativ cu aceeasi luna din 2009 avansul a fost de 8,2%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.