Economic

Probabilitatea de a parasi zona euro nu este zero

Ziarul de Vrancea
27 mai 2010 575 vizualizări
Zona euro are nevoie de o crestere a competitivitatii pentru a reveni la crestere economica, iar singura modalitate pentru ca aceasta sa fie restaurata este deprecierea monedei unice, care ar putea sa scada mai mult decit este nevoie, considera economistul Nouriel Roubini

El a precizat ca o alta metoda, respectiv deflatia, nu este adecvata intrucit aceasta este asociata cu recesiunea, iar reformele structurale ar putea dura mai mult. "Cu deflatia nu se rezolva problemele, reformele struturale dureaza mai mult, singura solutie va fi continua depreciere a monedei euro. Valoarea euro ar putea sa scada mai mult decit este nevoie pentru a restaura competitivitatea zonei euro", a spus Roubini, profesor la New York University, supranumit "Doctor Doom" pentru previziunile economice predominant pesimiste pe care le inainteaza. Roubini este unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite. Acesta a mai spus ca unele state europene vor putea, in 3-5 ani, cu ajutorul institutiilor financiare, sa depaseasca problemele cu care se confrunta, insa cele mai slabe dintre ele nu vor reusi, astfel ca riscul de a parasi zona euro nu este zero. "In zona euro problemele sint inca semnificative, iar cu ajutorul institutiilor financiare unele state vor reusi sa se salveze, altele nu. Unele dintre cele mai slabe state din zona euro nu vor depasi problemele in urmatorii 3-5 ani. Probabilitatea de a parasi zona euro nu este zero", a spus ieri Roubini. El participa miercuri la Forumul Financiar 2010 organizat in Bucuresti de Forum Invest. Profesorul a mai explicat ca statele care se confrunta cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala, dar si de reforme structurale, orientate catre piata, pentru ca asta ar putea face diferenta si ar putea absorbi volatilitatile pe termen scurt. El a aratat ca metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scadere a cheltuielior sau o crestere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare tara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.