Economic

Ministerul Economiei va vinde prin bursa 11,84% din OMV Petrom

Ziarul de Vrancea
27 mai 2010 551 vizualizări
Daca este luata in calcul cotatia bursiera, atunci statul poate obtine 575 milioane euro

Ministerul Economiei va vinde prin intermediul bursei un pachet reprezentind 11,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), pentru ca statul nu poate mentine participatia de 20,63% la compania petroliera din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social. "Ministerul Economiei si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) actioneaza pentru diminuarea participatiilor statului la operatorii economici din portofoliu. Totodata, datorita conjuncturii economice si a lipsei fondurilor necesare, Ministerul Economiei, in calitate de actionar al statului roman, nu isi poate mentine cota de participatie in cadrul operatorilor economici in cazul in care se hotaraste majorarea capitalului social al acestora cu aport in numerar", potrivit notei de fundamnetare a unui proiect de HG elaborat de Ministerul Economiei. In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sint listate actiuni reprezentimd 8,24% din capitalul social. La cotatia bursiera de miercuri, pachetul care va fi scos la vinzare valoreaza 2,4 miliarde lei (aproximativ 575 milioane euro). "Se aproba vinzarea, prin metode specifice pietei de capital - oferta publica de vinzare sau vinzarea ca raspuns la oferta publica de cumparare - a unui pachet de 6,7 miliarde de actiuni, administrat de Ministerul Economiei, reprezentind 11,84 % din capitalul OMV Petrom", se arata in proiectul de HG. Actionarii OMV Petrom au imputernicit la finele lunii aprilie conducerea executiva a companiei sa majoreze capitalul cu 600 milioane euro. Grupul austriac OMV a anuntat, de asemenea, ca si-ar putea majora participatia, de la nivelul actual de 51%, prin achizitia de drepturi preferentiale acordate altor actionari pentru suplimentarea capitalului. Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, saptamina trecuta, ca majorarea capitalului companiei cu 600 milioane euro trebuie sa se realizeze in acest an, indiferent daca statul, prin Ministerul Economiei, participa sau nu. Ministerul Economiei va selecta, prin licitatie, un intermediar autorizat, care va stabili pretul de vinzare a actiunilor. "In situatia in care Adunarea Generala a Actionarilor OMV Petrom hotaraste majorarea capitalului social al societatii prin aport in numerar, Ministerul Economiei, prin OPSPI, este mandatat sa isi tranzactioneze, conform prevederilor legale in vigoare, drepturile de preferinta", precizeaza proiectul de HG.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.