Economic

Guvernul va lasa neatinse doar pensia sociala si salariul minim

Ziarul de Vrancea
27 mai 2010 630 vizualizări
Executivul isi va asuma raspunderea pentru legea privind reducerea cheltuielilor bugetare si cea a recalcularii pensiilor conform principiului contributivitatii

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului dupa avizul CES, institutia care se va intruni cel mai probabil vineri. Decizia a fost anuntata de premierul Emil Boc, la finalul reuniunii liderilor Coalitiei. El a precizat ca salariile si pensiile vor fi diminuate de Guvern, fara a scadea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia sociala minima garantata de 350 lei, in timp ce venitul minim garantat va fi restrins si destinat doar persoanelor aflate in situatii financiare dificile. Scrisoarea de intentie convenita cu FMI a fost aprobata de Guvern in tedinta de ieri. "Coalitia isi mentine punctul de vedere ca acum nu majorarile de impozite si taxe reprezinta solutia pentru incadrarea in deficit, ci reducerea cheltuielilor bugetare", a spus Boc. El a asigurat ca Executivul va adopta in continuare masuri de reducere a aparatului administrativ, precum diminuarea numarului de agentii guvernamentale. Premierul a mai spus ca reducerea salariilor in companiile de stat nu este prevazuta in scrisoarea cu FMI, dar va fi operata prin reevaluarea fiecarui buget in parte al acestor unitati, o reevaluare diferita urmind insa sa fie efectuata la companiile cu pierderi. Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a afirmat ca Uniunea accepta masurile de austeritate, apreciind ca pensia sociala minima garantata va ramine la 350 lei si nu va fi redusa la 300 lei. "UDMR accepta masurile de austeritate si vom actiona solidar cu Guvernul si majoritatea parlamentara. Nu speram la popularitate imediata, dar putem spera la stabilitate si o evolutie pozitiva in viitor", a spus Marko. Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat la rindul sau ca formatiunea politica pe care o reprezinta sprijina "total" Guvernul si primul-ministru, considerind ca prin aceste masuri de austeritate poate fi depasita criza. "Este momentul sa fim barbati de stat si sa ne unim toti romanii, fiindca interesul national este sa depasim criza economica", a spus Oprea.


Impozite mai mari pe imobile


Impozitele pe proprietate vor fi de doua ori mai mari fata de valorile actuale pentru persoanele care detin una sau doua locuinte neinchiriate in afara celei de domiciliu, in timp ce pentru trei case detinute in afara celei de domiciliu va fi o taxa cu aproape de trei ori mai mare decit in prezent. Cresterile rezulta din proiectul de ordonanta de urgenta, prezentat de MEDIAFAX, pentru modificarea Codului Fiscal. Documentul prevede ca daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sint inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.


De unde va taia Guvernul:


1. Pensiile si ajutoarele de somaj vor fi reduse cu 15%

2. Salariile bugetarilor vor fi micsorate cu 25%

3. Indemnizatiile pentru mame vor fi taiate cu 15%

4. Deducerea aplicata la drepturile de autor va fi redusa de la 40% la 20%

5. Dobinzile la depozite si cistigurile din piata de capital vor fi impozitate cu 16%

6. Se va renunta la acordarea de subventii

7. CAS ar putea fi marit de la 10,7% in prezent la 14%

8. Vor fi impozitate bonurile de masa, cele cadou si platile compensatorii

9. Se va renunta la facilitatile acordate la impozitarea salariilor in domeniul IT



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.