Economic

Patronatele nu mai sustin memorandumul cu FMI

Ziarul de Vrancea
25 mai 2010 545 vizualizări
Reprezentantii UGIR-1903 si CONPIROM sustin ca nu este problema patronatelor sa decida reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor

Conducerea UGIR-1903 si CONPIROM au decis sa nu mai sustina memorandumul cu FMI si sa se abtina astazi de la vot in Consiliul Economic si Social (CES), considerind ca nu este problema patronatelor sa decida reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor. Conducerea celor doua structuri patronale au votat in unanimitate ca membrii lor in CES se vor abtine de la aviz. "Nu sustinem memorandumul in forma actuala. Pe de alta parte, nu cred ca este treaba patronatelor sa decida asupra scaderii salariilor bugetare si a pensiilor", a spus Ioan Cezar Corici, presedintele UGIR-1903, intr-o conferinta de presa. Pe de alta parte, UGIR-1903 si CONPIROM sustin in continuarea acordului cu FMI si Comisia Europeana in sensul necesitatii reducerii deficitului bugetar, in special prin reducerea cheltuielilor cu achizitiile publice si cresterea incasarilor prin reducerea evaziunii fiscale. Cele doua confederatii au reiterat necesitatea ca, in afara masurilor de reducere a cheltuielilor publice, Guvernul sa elaboreze si sa aplice un plan de masuri anticriza, astfel incit reducerile de salarii si de pensii sa nu fie inutile fara perspectiva relansarii economice. UGIR-1903 si CONPIROM au reamintit setul de masuri elaborate si facute publice in urma cu zece zile, printre care scutirea de taxe pe perioada crizei a investitiilor noi si a infiintarii de locuri de munca, precum si accesarea unui imprumut extern care sa fie gestionat in comun de patronate, sindicate si Guvern pentru sustinerea investitiilor si crearii de locuri de munca. Pentru asigurarea necesarului de lichiditate in economie, UGIR-1903 solicita lichidarea creantelor pe care statul le are catre agentii economici, prin plati directe sau prin compensare cu plati viitoare si cresterea ponderii finantarii economiei reale de catre CEC si Eximbank. In vederea stimularii investitiilor si infiintarii de locuri de munca, reprezentantii patronatului propun adoptarea parteneriatului public privat, scutirea de taxe pe perioada crizei a investitiilor noi si a infiintarii locurilor de munca, precum si generalizarea scutirii pe profitul reinvestit. Totodata, inceperea imediata a unor lucrari publice de mare amploare, eficientizarea atragerii de fonduri europene, precum si reducerea evaziunii fiscale si a contrabandei sint masuri care in opinia UGIR-1903 ar duce la redresare economica.


Acuzati ca au semnat pentru reducerea pensiilor si salariilor


Pe de alta parte, presedintele COTAR Vasile Stefanescu a intrat, ieri, in sedinta comuna a conducerilor UGIR-1903 si CONPIROM, acuzindu-i pe liderii acestora ca au avut o intilnire cu seful statului si cu premierul, semnind un acord de reducere a salariilor si pensiilor, acuzatie respinsa insa de UGIR-1903. In replica, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corici, a declarat, luni, ca nu a avut nicio intilnire privata cu seful statului sau cu premierul si nici nu a semnat vreun acord cu cele doua institutii care sa prevada scaderea salariilor si a pensiilor. "Reprezentantii UGIR-1903 si CONPIROM nu s-au intilnit cu presedintele sau cu premierul si nici nu exista vreun acord semnat intre institutii. Nu am avut niciun interes politic niciodata si nici nu am sustinut neconditionat Guvernul", a declarat Corici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.