Economic

Tarile care nu isi reduc deficitele bugetare, excluse din zona euro

Ziarul de Vrancea
24 mai 2010 545 vizualizări
Tarile din zona euro care nu reusesc sa isi reduca deficitele bugetare ar trebui sa fie excluse din uniunea monetara, pentru a preveni o alta criza de tipul celei din Grecia, a declarat, recent, ministrul slovac de Finante Jan Pociatek, transmite Bloomberg.

"Sanctiunile ar trebui sa includa o pedeapsa cu moartea pentru statele care vor sa abuzeze de sistem si sa nu respecte regulile", a afirmat Pociatek intr-un interviu. Slovacia a devenit membra a zonei euro in 2009. Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompyy, a condus la sfirsitul saptaminii o reuniune a ministrilor comunitari de Finante, la Bruxelles, pentru discutarea modificarilor regulilor de guvernanta economica. La intilnire, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a prezentat un plan in noua puncte, omologilor din zona euro, care are rolul de prevenire a altor crize de tipul celei din Grecia. Propunerile includ reducerea rapida a deficitelor, sanctiuni mai aspre pentru tarile care incalca regulile si optiunea declararii "insolventei unui stat din zona euro intr-o maniera ordonata". Schaeuble considera la rindul sau ca tarile care incalca in mod repetat reglementarile referitoare la nivelul datoriilor ar trebui excluse din zona euro. "Daca un membru al zonei euro este incapabil sa isi consolideze bugetul si sa redevina competitiv, acest stat ar trebui, ca ultima solutie, sa plece din uniunea monetara", afirma Schaeuble pe 12 martie, intr-un articol din Financial Times. Deficitul bugetar al Greciei a atins anul trecut 13,6% din PIB, comparativ cu limita de 3% acceptata in UE. "Fara riscul excluderii din zona euro, guvernele nationale nu vor aplica masuri dure, intrucit stiu ca, in final, vor fi salvate. Un program de sustinere trebuie sa reprezinte o recompensa, acordata doar daca este clar ca un stat se indreapta in directia buna", a aratat Schaeuble. Guvernul elen s-a angajat sa reduca drastic cheltuielile, in schimbul unui sprijin financiar de 110 miliarde euro din partea UE si FMI. Slovacia a consemnat anul trecut un deficit bugetar de 6,8% din PIB, nivel similar cu cel inregistrat la nivelul Uniunii Europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.