Economic

Vasilescu, BNR: Scenariul cel mai pesimist ar fi cresterea TVA

Ziarul de Vrancea
22 mai 2010 617 vizualizări
Ne place, nu ne place, acest acord (cu FMI) este singurul program anticriza al Romaniei, verificat punct cu punct", sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Scenariul cel mai pesimist ar fi ca Guvernul sa nu reuseasca sa scada pensiile si salariile si sa se treaca la cresterea TVA, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Exista trei planuri. Primul este cel al amputarii salariilor si pensiilor, al doilea se refera la cresterea taxelor, iar cel de-al treilea, cel despre care se discuta acum, sint solutiile alternative. Sint mii si mii, de fapt. Dar cine sa lucreze la ele? E aproape o munca sisifica, nu cred ca e posibila la aceasta ora. Solutia pe care a ales-o Guvernul este cea mai complicata, dar este raul cel mai mic. Solutia cresterii taxelor este raul cel mai mare", a spus Vasilescu. El a mentionat ca masurile anuntate nu sint de iesire din criza. "Masurile de iesire sint firesti: este nevoie de investitii si de exporturi. Rotile sanatoase ale cresterii PIB. Totodata, consumul este necesar", a explicat Vasilescu. Intrebat de ce insista Guvernul sa ia bani de la FMI, oficialul BNR a mentionat ca aceste fonduri sint mai ieftine si ca viitoarele transe vor ajunge doar la BNR, chiar daca o parte din banii primiti pina in prezent au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. "Bancile locale au dat si dau. Imprumutul bancar-guvernamental a crescut foarte mult. Guvernul se imprumuta in continuare de la bancile locale. Imprumutul de la FMI are rosturi complete. El vine pe un acord. Ne place, nu ne place, acest acord este singurul program anticriza al Romaniei, verificat punct cu punct", a spus Vasilescu. El a mentionat ca criza actuala este si morala si economica, fiind totodata una de nervi. Totodata, Vasilescu a declarat ca daca Romania nu va ajunge sa aiba o crestere economica sanatoasa, este de preferat sa ramina in recesiune. "Grecia are un deficit bugetar de peste 10%, iar acest deficit s-a contopit cu o alta problema, respectiv datoria publica de 115% din PIB. Cazul Greciei este cel mai grav. Romania n-are nici datorie peste PIB, nici deficit cu doua cifre. Dar daca nu ne chibzuim, s-ar putea sa ajungem si la una, si la alta", a spus oficialul bancii centrale. Referitor la posibilitatea ca Isarescu sa ajunga premier, Vasilescu a explicat ca aceasta functie trebuie sa fie ocupata de un politician, care sa aiba in spate un partid puternic. "Nu iei comandantul unui front cumplit ca sa-l duci pe alt front, la fel de important. (...). Salariile sint confidentiale, dar Isarescu are mai putin de 10.00 de euro", a afirmat consilierul guvernatorului BNR. Pe de alta parte, Vasilescu a mentionat ca BNR nu este o institutie bugetara, cheltuielile bancii centrale nefiind realizate de la buget.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.