Economic

Unele tari industrializate au nevoie si de 74 de ani pentru diminuarea datoriilor

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 545 vizualizări
Tarile industrializate sufera de "un blestem" al datoriilor, iar unele dintre state, precum Japonia, ar putea avea nevoie de 74 de ani pentru a reduce gradul de indatorare la un nivel rezonabil, potrivit unui studiu publicat ieri de Institutul pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia.

"Deficitele bugetare ating in prezent niveluri maxime si anticipam ca indatorarea medie a statelor din G20 va urca de la 76% din PIB in 2007 la 106% din PIB in 2010", a avertizat profesorul Stephane Garelli, director al centrului mondial al competitivitatii, al IMD. transmite AFP. In studiu se arata ca timpul necesar reducerii indatorarii la nivelul acceptabil de 60% din PIB, potrivit criteriilor de la Maastricht in vigoare in zona euro, difera de la tara la tara. Astfel Japonia va avea nevoie de 74 de ani, Italia de 50, Portugalia de 27, iar Belgia de 25 de ani. Statele Unite vor atinge acest obiectiv in 2033, Islanda in 2032, Grecia in 2031, iar Franta in 2029. Statele indatorate puternic nu se afla totusi in aceeasi situatie. "Japonia, Italia si Belgia au datorii mari, dar principalii creditori sint institutii nationale", a precizat Garelli. In schimb, Grecia si Portugalia sint datoare in mare parte unor banci straine, care detin 106 miliarde de euro din datoria statului elen si 44 miliarde euro din a celei portugheze. Cele doua tari, ca si Spania, se afla intr-o criza a datoriilor si sufera si de "problema credibilitatii, in privinta capacitatii de respectare a obligatiilor financiare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.