Economic

Primariile, fortate sa-si restringa imprumuturile

Doina Ganea
18 mai 2010 604 vizualizări
Daca ne limiteaza imprumutul eu pot sa si inchid lucrarile de asfaltare , ameninta primarul Decebal Bacinshi referindu-se la recenta decizie a Guvernului care prevede limitarea creditelor rambursabile ale primariilor

Guvernul a restrins printr-o hotarire aprobata saptamina trecuta

limitele de imprumut pentru autoritatile locale. în limitele prevazute nu sint incluse insa finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si tragerile din aceste finantari rambursabile, contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre primarii. Limitele pe categorii sint aplicabile cererilor pentru autorizare ale autoritatilor administratiei publice locale, inregistrate pina la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale. Dupa aceasta data, Comisia autorizeaza finantarile rambursabile care urmeaza a fi contractate de primarii, in ordinea inregistrarii cererilor pentru autorizare, cu incadrarea in suma ramasa disponibila. Primaria Focsani asteapta si ea de o luna ca aceasta comisie sa aprobe tragerea din imprumutul bancar de 24,50 de milioane de lei contractat de la UniCredit Tiriac pentru continuarea lucrarilor de asfaltare in municipiu. In ultimii 10 ani Primaria a contractat opt imprumuturi bancare. Potrivit directorului economic al municipalitatii, Natasa Nemes, la ora actuala, datoria publica a Focsaniului nu depaseste 30% din veniturile proprii.


"Daca ma limiteaza eu pot sa inchid lucrarile"


Creditele contractate de Primaria Focsani la diferite banci au scadentele cuprinse intre 1 - 20 de ani. Cel mai mare imprumut extern facut de municipalitate a fost de 50 de milioane de lei si a fost realizat printr-un montaj financiar-credit si obligatiuni municipale la Dexia Kommunal Kredit Bank. Creditul are termen final de rambursare anul 2026. Din acest imprumut s-au consumat doar 28 de milioane de lei, acesti bani fiind alocati de primarie refacerii infrastructurii unor strazi din municipiu. Pentru continuarea lucrarilor aprobate de catre consilierii locali Primaria a mai contractat un imprumut de 24,5 milioane de lei, din care se vede nevoita sa nu poata face trageri. Aceasta deoarece Comisia de autorizare a imprumuturilor din cadrul Ministerului Finantelor stabileste esalonarea scoaterii banilor, in functie de lucrarile executate, lucru care nu este tocmai pe placul primarului Focsaniului Decebal Bacinschi. Acesta considera ca nu ar trebui acordul unei comisii in conditiile in care imprumutul nu a fost facut cu garantie guvernamentala. "Eu nu inteleg de ce trebuie acest lucru atit timp cit noi facem imprumutul fara nici un fel de garantie guvernamentala. Dupa ce ca nici nu imi dau bani pentru reparatia strazilor ma mai si ingradeste cu creditul. Pai, daca noi nu faceam credite nici nu se putea circula, la ora asta, in Focsani. Sa vedem ce raspuns ne dau. Noi nu am depasit limita impusa, dar daca ne limiteaza si nu mai putem face credit, vom renunta la asfaltare. Noi putem sa inchidem lucrarile", a amenintat primarul Decebal Bacinschi.


Limita la bani


Proiectul de act normativ releva ca limitele maxime pentru contractarea de imprumuturi de la banci sau prin emisiuni de obligatiuni vor scadea pentru comune de la 457,5 milioane lei la 275,3 milioane lei (-40%), pentru orase de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%), pentru judete de la 287 milioane lei la 223 milioane lei (-22%) si pentru Bucuresti de la 714,5 milioane lei la 436,4 milioane lei (-39%). Guvernul a restrins si limita maxima a tragerilor efective din acest an de la 1,7 miliarde lei la 1,3 miliarde lei, respectiv cu 24%. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.