Economic

Economia tinde spre zero

Ziarul de Vrancea
17 mai 2010 561 vizualizări
BERD a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2010 de la 1,3% la zero

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,3% la zero, apreciind ca noile masuri de reducere a deficitului bugetar vor limita cererea interna. Astfel, institutia financiara internationala anticipeaza acum crestere economica zero in acest an si un avans de 3% in 2011. "In Romania si Bulgaria (...) au fost convenite masuri suplimentare semnificative de restringere fiscala care vor constringe cresterea cererii interne", se arata intr-un raport prezentat simbata de BERD. Autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce anterior prognoza a fost redusa de la 1,3% la 0,8%. Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar. O delegatie din partea institutiilor financiare internationale s-a aflat in ultimele doua saptamini la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic convenit in cadrul acordurilor de imprumut extern. In urma negocierilor, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restringa semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat. Guvernul va efectua pina la sfirsitul acestui an o analiza pentru a restructura personalul bugetar, astfel incit sa poata reveni anul viitor, cel putin partial, asupra reducerilor salariale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.