Economic

Pensiile speciale vor fi plafonate, iar cele militare reduse

Ziarul de Vrancea
15 mai 2010 1107 vizualizări
De la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva

Guvernul analizeaza revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale si plafonarea acestora, incepind cu 1 iunie, la un nivel calculat strict in functie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentru politisti. Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva. Modificarile sint incluse intr-un proiect de urgenta pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat in stadiu de elaborare. "Incepind cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, nu se mai acorda, pensia fiind stabilita potrivit reglementarilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (fata de 732,8 lei in prezent - n.r.). Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat si ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15% incepind cu drepturile aferente lunii iunie 2010", se arata in document. Actul normativ stabileste totodata ca dispozitiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse in legile privind personalul diplomatic si consular, deputatii si senatorii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti, personalul aeronautic civil, functionarii publici parlamentari si inspectorii Curtii de Conturi se abroga. "Incepind cu 1 iunie 2010, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se aplica. Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse pina la 31 mai 2010 inclusiv, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii", se mai arata in document. Un alt proiect de lcuru al Guvernului, prezentat marti de MEDIAFAX, prevedea ca pensiile speciale vor fi diminuate de la 1 iunie printr-o valoare mai mica a punctului de pensie, dar si prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxa de solidaritate", la diferenta de bani ramasa dupa deducerea contributiei si impozitului, rezulta din proiectul privind reducerea cheltuielilor. Un document al MInisterului Finantelor releva ca Guvernul plateste lunar pensii medii de serviciu in cuantum cuprins intre 1.176 lei si 9.182 lei pentru un numar total de peste 8.340 parlamentari, diplomati, magistrati, fosti angajati din industria aeronautica si Curtea de Conturi, cele mai multi bani fiind alocati direct de la bugetul de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.