Economic

ING: Recesiunea ar putea continua cu usurinta si anul viitor

Ziarul de Vrancea
14 mai 2010 519 vizualizări
Atitudinea detasata a FMI a facilititat intirzierea cu un an a ajustarii fiscale din Romania, care abia incepe, insa dintr-o situatie mult mai grea decit acum un an, iar in contextul masurilor anuntate de autoritati recesiunea ar putea continua cu usurinta si anul viitor, avertizeaza analistii ING.

"Problemele severe persista in Romania. In urma atitudinii detasate a FMI fata de aceasta tara, ajustarea fiscala abia incepe. In plus, procesul incepe dintr-un punct mult mai slab decit cu un an in urma (dezechilibre mai mari). Cresterea economica va suferi cel mai mult si anticipam o noua contractie pentru acest an", se arata intr-o analiza ING Bank, care pleaca de la contractia economica de 0,3% din primul trimestru (fata de trimestrul al patrulea din 2009, 2,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut - date prezentate miercuri de INS). Masurile anuntate recent de autoritati in urma negocierilor cu FMI, respectiv reducerea salariilor, pensiilor, subventiilor si a unor ajutoare sociale, vor rezulta in deteriorarea situatiei economice in a doua jumatate a acestui an, dupa o posibila crestere usoara, "tranzitorie" a Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea, determinata de efectele de baza (un prim trimestru slab din cauza iernii neobisnuit de reci), de imbunatatirea cererii externe (in principal pe piata germana) si de efectele intirziate ale masurilor monetare de stimulare a economiei, anticipeaza analistii subsidiarei locale a grupului olandez. Astfel, economia are sanse mari sa se contracte la nivelul intregului an fata de 2009, din moment ce ultimele doua trimestre vor fi caracterizate de impactul masurilor de reducere a deficitului bugetar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.