Economic

CE: Romania nu indeplineste criteriile pentru aderarea la zona euro

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 561 vizualizări
Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobinzilor pe termen lung, intimpinind insa si obstacole legislative, a anuntat Comisia Europeana (CE).

Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare. Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Banca Centrala Europeana, se arata in Raportul de Convergenta pentru 2010 al CE. Incompatibilitatile privesc integrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentul adoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicerea acordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia "asistentei de urgenta". Totodata, obiectivul secundar al BNR se refera la politica economica generala a statului, dar ar trebui sa contina prevederi despre politicile economice generale ale UE, acestea din urma avind prioritate fata de cele ale Romaniei. In privinta criteriilor de convergenta, inflatia din Romania s-a situat peste valoarea de referinta, calculata la 12 luni, din Uniunea Europeana (UE) inca de la aderarea tarii la spatiul comunitar in 2007. Avansul mediu al preturilor din Romania a fost de 5% in cele 12 luni incheiate in martie, mult peste valoarea de referinta de 1% din UE, si va ramine, probabil, peste acest nivel ridicat pentru o in urmatoarele luni. Statul roman nu indeplineste nici criteriul privind pozitia bugetara. Romania este in prezent supusa unei proceduri de deficit excesiv, avind ca termen anul 2012 sa aduca balanta negativa a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB. Totodata, datoria statului va creste de la 30,5% din PIB in 2010, la 35,8% in 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.