Economic

Oficial: PIB-ul a scazut cu 0,3% in primul trimestru

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 559 vizualizări
Economia Romaniei a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008

Economia Romaniei a ramas in recesiune in primul trimestru al acestui an, dupa ce PIB s-a contractat in termeni ajustati sezonier cu 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 2,5% comparativ cu trimestrul unu din 2009, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica. "Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul unu 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,3% comparativ cu trimestrul IV 2009 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 2,6% pe seria bruta si cu 2,5% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS. Datele publicate ieri de INS sint apropiate de media estimarilor analistilor economici, care au anticipat o scadere de 0,5% fata de trimestrul patru al anului trecut si de 3% fata de primele trei luni din 2009. Opiniile acestora au fost diferentiate, prognozele lor fiind cuprinse intre -1% si plus 0,4% pentru evolutia fata de trimestrul patru si intre -2,2% si -4% fata de cea din primul trimestru al anului trecut. Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0%, dar nu exclude o contractie de pina la 0,5%, a spus luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks. Acesta a mentionat ca datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub asteptarile Fondului, atit din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, cit si a evolutiei slabe a partenerilor comerciali ai Romaniei. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. incepind de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptind cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.