Economic

Noi facilitati pentru fermierii care vor sa-si modernizeze fermele

Ciprian Fânaru
12 mai 2010 604 vizualizări
Sprijinul nerambursabil ajunge pina la 1,6 milioane euro, procentul de cofinantare pornind de la 40% din valoarea eligibila a proiectului u APDRP va solicita de acum depunerea, la momentul contractarii, a dovezii capacitatii si sursei prin care beneficiarul va asigura cofinantarea proiectului u regula se aplica si pentru celelalte masuri de finantare

Versiunea actualizata a Ghidului Solicitantului pentru Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" contine modificari importante privind facilitarea depunerii proiectelor de investitii. Procentul de cofinantare s-a majorat cu 10% pentru investitiile avind ca scop implementarea noilor provocari prin operatiunile "imbunatatirea eficientei utilizarii si depozitarii ingrasamintelor cu azotat" si "instalatii pentru tratamentul apelor reziduale in exploatatii agricole si in cadrul proceselor de prelucrare si comercializare". Totodata, a fost introdus un nou sector prioritar: culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa in scopul producerii de energie regenerabila. APDRP solicita incepind cu 3 mai dovada capacitatii si sursei prin care beneficiarul va cofinanta proiectul. Dovada se depune la momentul contractarii si se va face prin documente emise de institutiile financiar-bancare. O noutate e si punctajul suplimentar acordat pentru proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, care vor primi 5 puncte. La proiectele care prevad productie in sistem ecologic punctajul se acorda in functie de ponderea suprafetei/numarului de animale in suprafata totala/numarului total de animale al exploatatiei. Pentru stimularea sectorului vegetal se vor acorda, la culturile de cimp, 15 puncte fata de 5 puncte primite anterior, pentru stimularea sectorului. O alta schimbare se refera la perioada in care fermierii se pot autoriza ca Persoane Fizice Autorizate (PFA) pentru a putea fi acceptati ca beneficiari. Aceasta a fost prelungita de la 30 zile lucratoare, calculate incepind cu data primirii notificarii privind selectarea cererii de finantare, la 60 zile calendaristice. Exploatatiile agricole care nu au mai beneficiat de sprijin nerambursabil prin SAPARD sau PNDR vor primi 7 puncte in loc de 5 puncte cum se acordau in sesiunile anterioare. Aspectul poate incuraja micii intreprinzatori sa acceseze fondurile nerambursabile oferite prin PNDR. Punctajul acordat investitiilor pentru procesarea produselor agricole a scazut de la 10 puncte la 5, iar conform noii versiuni a Ghidului Solicitantului, aferent Masurii 121, exploatatiile agricole detinute de fermieri cu virsta sub 40 de ani vor primi 13 puncte. Fermierii vrinceni pot depune cererile de finantare pina la 31 mai, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. In sesiunile anterioare, agricultorii din judet au incheiat 23 de contracte prin masura 121. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.