Economic

Legumicultorii afiliati Propact vor 100 de tarabe din piata

Doina Ganea
12 mai 2010 829 vizualizări
Cultivatorii de legume reprezentati de sindicatul taranilor ameninta ca isi vor rasturna rosiile in fata sediilor partidelor si a primariei daca nu vor obtine spatiu de comercializare rezervat in Piata Moldovei

Liderii Propact Vrancea au afirmat ieri ca legumicultorii vrinceni nu reusesc sa-si vinda produsele in Piata Moldovei din cauza precupetilor. Propact Vrancea sustine ca a inaintat spre aprobare Consiliului Local Focsani un proiect de hotarire prin care un sfert din tarabele din piata centrala a municipiului, adica in jur de 100 de mese, sa fie rezervate in exclusivitate legumicultorilor vrinceni. "Am discutat cu responsabili din Primarie si cu cei de la Administratia Pietelor si am cerut ca 25% din mesele din Piata Moldovei sa fie rezervate spre inchiriere legumicultorilor din judet. Astazi am inaintat partidelor parlamentare o adresa prin care le solicitam sa ne sustina in Consiliul Local Focsani pentru initierea unui proiect de hotarire in acest sens. Legumicultorii nostrii sint nevoiti sa vinda in alte judete, fiindca la ei in in judet nu au loc pe piata de cei de la Galati", a declarat Costel Ichim, presedintele sucursalei Propact. Acesta spune ca in situatia in care nu se va obtine acest lucru, legumicultorii isi vor amenaja locuri de vinzare a productiei in fata Primariei si a partidelor.

Potrivit celor declarate de Costel Ichim, primarii localitatilor din bazinele legumicole sint de acord sa treaca la o verificare a certificatelor de producator in sensul compararii suprafetelor inscrise cu productiile obtinute.


"Miroase a taxa de protectie"


Reprezentantii sindicatului taranilor spun ca mai au de pus la punct si procedura prin care legumicultorii vor fi verificati de catre Administratia Pietelor daca expun spre comercializare produse din gradina proprie sau daca nu sint si ei intermediari. "Nu este posibil ca cineva care are certificat de producator sa vinda acum rosii si banane. Unde cultiva el banane si rosii acum? Sint sere si pentru banane?", a continuat Costel Ichim. Pe de alta parte, unii pietari ne-au declarat ieri ca nu li se pare corect ca 100 de mese din Piata Moldovei sa fie puse doar la dispozitia femierilor reprezentati de Propact. "Pai nu-i corect! Trebuie ca fiecare sa vina si sa-si vinda marfa unde vrea. E liber si egal pentru toata lumea! Nu e corect ca noi care nu sintem membrii de sindicat sa nu primim voie la tarabe. Asta miroase a taxa de protectie. Vor sa ia locul Administratiei Pietelor si sa bage ei pe mesele alea pe cine vor?", s-a intrebat Dan Gheorghita, un vinzator de fructe din satul Cindesti. La nivelul judetului cele mai reprezentative localitati ale cultivatorilor de legume sint la Biliesti, Bolotesti, Suraia, Tifesti, reunind astfel peste 2.000 de gospodarii dependente de legumicultura. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.